„Zajlik
A lényeg

Vitályos: Azért veszik el a diákoktól a mobilt, hogy ne kütyüzzenek, hanem beszélgessenek szünetben

1/09/2024 17:36

| Szerző: Klubrádió

Azért veszik el a diákoktól a mobiltelefont, hogy "nagyobb figyelem jusson a tanulásra, és a szünetekben a gyerekek ne kütyüzzenek, hanem beszélgessenek egymással" – mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Augusztus elején jelent meg a kormányrendelet arról, hogy a mobiltelefon, illetve más, internetezésre alkalmas okoseszköz korlátozott használatú tárgynak minősül, amit fő szabály szerint az iskolába érve le kell adnia a diáknak.

A VII. kerületi Madách Imre Gimnáziumban úgy döntöttek, nem veszik el a mobilokat, amit Maruzsa Zoltán államtitkár úgy értékelt: az iskola szembemegy a jogszabállyal, ezért felmentették az igazgatót. A tantestület szerint a rendelet szövege szerint jártak el. Az igazgató kirúgása miatt tüntettek szerdán az iskola előtt és hétfőn is lesz demonstráció a Belügyminisztériumnál.

"Aki demonstrál, nem értem teszi. Magáért, az iskolájáért és a gyermekei jövőjéért. Nem én kerültem méltatatlan helyzetbe. Én azt tettem, amit tennem kellett" – írta igazgatói minőségében utolsó Facebook-bejegyzésében Mészáros Csaba. Maruzsa szerint egyébként nagy mozgásteret adtak az iskoláknak.

Az igazgató egészségügyi, a tanár pedagógiai okokra hivatkozva engedélyezheti a mobil használatát. Meg kell jelölni, mire szól az engedély, de a rendelet elég tág kereteket szab: itt lehet szó tanóráról, foglalkozásról és tanítási évről is. Ezt azonban, ahogy a 444 is írja, többen többféleképpen értelmezik, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet szerint miután egész tanévre adható felmentés, a szünetekre sem kell elvenni a mobilt, egy szakképzési centrum vezetője a portálnak azt mondta, szerinte a felmentés csak az órákra szól, így a reggel összeszedett telefonokat csak az adott tanórákra lehet bevinni, óra végén újra össze kell gyűjteni azokat.