„Köszönjük,
A lényeg

Vitézy: Karácsony esélyes kihívója én vagyok

5/06/2024 11:13

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

"A Fidesz főpolgármester-jelöltje Szentkirályi Alexandra megfutamodott a főpolgármester-jelölti és a fővárosi listavezetők vitája elől. Mostanra az ő szavazói számára is egyértelművé válhatott, hogy Karácsony Gergely egyetlen esélyes kihívója én vagyok" - mondta Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje a Népszavának adott interjúban. A Fővárosi Közgyűlésben szerinte új többségük lehet a Tiszával és a Kétfarkú Kutyákkal, és - ezt szintén Vitézy mondta - a Partizán-vita az ő javára döntötte el a választást.

Karácsony Gergely jelenlegi városvezető és az LMP jelöltje, Vitézy Dávid között több éles szópárbaj alakult ki a Partizán-vitán, a két politikus egymás szavába vágva érvelt. Vitézy Dávid a Karácsony listáján szereplő bizonyos embereket kérte számon, Karácsony Gergely pedig azért bírálta Vitézyt, mert az LMP támogatta politikus kampányát egy olyan ellenzéki politikus finanszírozza az osztalékából, aki a főpolgármester szerint egyben az Orbán-rendszer oligarchája is. Hozzátette, hogy Vitézy listáján egy olyan cég ügyvezetője is szerepel, aki megpróbálta korrumpálni a főpolgármester kollégáit. A városvezető hangsúlyozta, hogy őket korrupcióval senki sem vádolhatja, és erre büszke.

A Népszava interjúban Vitézy arra a kérdésre, hogy az LMP megrendelésére készült Medián felmérés szerint csak 1 százalék választja el a győzelemtől, ha Szentkirályi Alexandra visszalépne, enélkül viszont még a Fidesz főpolgármester-jelöltje is jobban áll, Karácsony pedig biztosan nyer, azt mondta: “Karácsony és az én esetemben is rákérdeztünk arra, hogy visszalépés esetén, ki lenne a második választás. Ez egy teljesen szokványos közvélemény-kutatási módszer a másodlagos választói preferenciák feltérképezésére. Ezt mindenki méri, a Városháza is közpénzen. A kutatás jóval a választási viták előtt készült, márpedig a Partizán szervezte főpolgármester-jelölti vitát több százezren nézték, ahol Karácsony leginkább csak zavartan mosolygott."

Az interjúban Vitézy azt mondta a Partizán-vita kapcsán: a hozzá eljutott visszajelzések szerint sokaknál éppen ez a vita döntötte el a dilemmát az ő javára. "Kiderült, hogy az a Karácsony-kép, amelyet évek óta építgettek, miszerint a kivéreztetett főváros semmit sem tehet, hamis. Az Orbán-kormány persze, ahol lehetett, szívatta a fővárost, de ez nem lehet ok és magyarázat a végtelenített semmittevésre" - mondta.

A Fővárosi Közgyűlésben kialakulhat egy olyan új többség szerinte, amelyet olyan pártok alkothatnak, amelyek eddig ott sem voltak: "az általam vezetett lista, a Tisza párt és a Kutyapárt. 30 év után először szorulna vissza ilyen látványosan a Fidesz és a hagyományos ellenzéki pártok. Az új típusú többséghez új főpolgármester kell, márpedig a Tisza Pártnak és a Kutyapártnak nincs jelöltje, de fővárosi programja sem, így számítok az ő támogatóikra is."