„Zajlik
A lényeg

Vitézy nem jelentkezik főpolgármester-helyettesnek

30/09/2024 12:41

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Szerinte Karácsony személyesen teljesen mást mondott neki, mint a nyilvánosságban, fővárosi cégek felügyeletét és konkrét cégvezetők leváltását ajánlgatta.

Vitézy Dávid nem jelentkezik főpolgármester-helyettesnek, szerinte Karácsony Gergely újra és újra pártpolitikai csatateret akar látrehozni, ahelyett, hogy a várost helyezné előtérbe.

Vitézy ezt Facebook-bejegyzésben közölte, amelyben hosszan reagált a főpolgármester Telexnek adott hétfői interjújára. Karácsony ebben többek között arról beszélt, hogy a Tisza Párt "szerelmes Vitézy Dávidba", kizárólag őt fogadnák el helyettesnek, noha jelölni nem hajlandóak. Az újraválasztott főpolgármester azt mondta, ő elfogadná Vitézyt városfejlesztési helyettesként, amennyiben Kiss Ambrust – akivel a most záródó ciklusban jól tudott együtt dolgozni – megszavazza a közgyűlés általános helyettesnek – ennek  azonban a jelenlegi állás szerint kevés az esélye. Szerinte, ha az lenne, amit a Tisza kér, vagyis kizárólag Vitézy lenne a helyettese, azzal aláaknáznák az ő működését, arra kényszerítenék, hogy kizárólag politikai ellenfelével dolgozzon együtt, "a Fidesz vesztes jelöltje" venné át a hatalmat az "ellenzéki többségű és értékrendű fővárosban", ami a "választói akarat megpuccsolása" lenne.

Vitézy értelemszerűen másképp keretezi a választási eredményeket.

A választók Karácsony Gergelyt kisebbségbe szorították a Fővárosi Közgyűlésben, a saját listája az eddigi 18 helyett csak 7 képviselőt ad a 33-ból. Ezzel az új helyzettel a főpolgármester képtelen szembe nézni, az új fővárosi szereplőkkel meg sem próbálta kialakítani az együttműködést, ehelyett ragaszkodik a régi baloldali szövetségeseihez, és a szoci háttérembereihez. Ehhez viszont úgy tűnik, nincs többségi támogatása - sem a budapesti szavazók körében, sem a Közgyűlésben

- írta bejegyzésében. Felhívta a figyelmet, hogy alig háromszáz voks döntött közte és Karácsony között, úgy, hogy mindketten több szavazatot kaptak, mint bármelyik főpolgármester-jelölt az elmúlt húsz évben.

Soha ilyen szoros nem volt a verseny, és soha nem merült fel korábban, hogy két ilyen erős legitimációval rendelkező korábbi jelölt együtt vezesse a várost. A pártpolitikai csatatér logikája mentén a helyettesi tisztségre erre azonnal nemet kellene mondanom, de én nem így működöm. Engem valóban Budapest érdekel, és azért indultam a választáson, hogy meghaladjam a fővárost béklyóba kötő pártpolitikai csatatér logikáját. Ezért nem utasítottam el a főpolgármesterrel való beszélgetést.

– tette hozzá.

Ugyanakkor, Magyar Péterhez hasonlóan megjegyezte, hogy Karácsony szeret panaszkodni és másokra mutogatni, egész nyáron, akár mindennap dolgozhatott volna azon, hogy kialakuljon egy konszenzusos megoldás a főváros vezetésére, de nem csinált semmit. Szerinte a főpolgármester azt a pártpolitikai csatateret akarja újra és újra létrehozni, amiből ő ki akar lépni.

Az interjúban ő maga buktatta le, hogy szemfényvesztés az a javaslata is, amely szerint pályázaton, szakmai alapon fogják kiválasztani a cégek vezetőit, amikor odaígérte a felügyelőbizottsági helyek egy részét a Fidesznek - és gondolom a háttérben ugyanígy a DK-nak és az MSZP-nek is

– írta Vitézy, aki szerint személyesen Karácsony épphogy fővárosi cégek felügyeletét és konkrét cégvezetők leváltását "ajánlgatta" neki.

"A mai Telex-interjú után azonban egyértelművé kell tennem: nem jelentkeztem főpolgármester-helyettesnek" – jelentette ki Vitézy.