„Köszönjük
A lényeg

Zavart okoztak a fideszes fejekben Orbán Balázs szavai

22/10/2024 07:03

| Szerző: Klubrádió

Még a fideszesek relatív többsége sem tartja elfogadhatónak Orbán Balázs 1956-ra vonatkozó szavait - ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből, melyet a Népszava rendelt meg.

Az emberek 61 százaléka hallott arról, hogy Orbán Balázs egy beszélgetésben úgy fogalmazott: „Pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”.

A Népszaván megjelent kutatás szerint a botrányos mondatokat igyekeztek a fideszes buborékon kívül tartani: a kormánypárt szavazóinak ugyanis csak 44 százaléka hallott arról, hogy a politikai igazgató szerint Magyarország Ukrajna helyében nem védekeznie egy orosz katonai agresszióval szemben, 53 százalék viszont nem értesült a szavairól (3 százalék nem válaszolt).

A legtájékozottabbak az ügyben a Tisza Párt szavazói, akiknek 95 százaléka hallott az ügyről.

Jól látható az adatokból, hogy a Fidesz szavazóinak jó részét is megzavarta a politikai igazgató nyilatkozata: csupán 19 százalék tarja elfogadhatónak a szavait, szemben 34 százalékkal, akik nem értenek egyet Orbán Balázs álláspontjával, 47 százalék viszont megtagadta, hogy véleményt nyilvánítson. 

Más pártok hívei jóval határozottabbak: a Tisza szavazóinak 93, a többi párt híveinek 85 százaléka nem ért egyet a fent idézett mondatokkal.

Az emberek 43 százaléka úgy vélekedik, hogy Orbán Balázsnak le kellene mondania a tisztségéről, 19 százalék szerint nem, de ebben a kérdésben is nagyon magas a nem válaszolók aránya. Leginkább a kormánypárti szavazók kerülik ezt a kérdést is,   47 százalékuk nem válaszolt, 11 százalékuk, azaz minden tizedik fideszes szerint viszont mennie kellene a politikai igazgatónak. Ez az arány a tiszások körében 82, a többi ellenzéki körében pedig 75 százalék.

(Népszava)