„Klubrádió
A lényeg

Závecz: A Fideszt a lakosság negyede támogatja, Magyar Péter pártja a harmadik

22/04/2024 17:07

| Szerző: Klubrádió

A Závecz Research április első felében készített közvélemény-kutatása szerint a felnőtt lakosság 25 százaléka támogatja a Fideszt, a DK (illetve a DK-MSZP-Párbeszéd lista) a második, míg az európai parlamenti választáson a harmadik lenne Magyar Péter pártja.

A Fidesz a legerősebb párt, a választókorú népesség 25 százaléka támogatja, ami kétmillió szimpatizánst jelent – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet április első felében készített kutatásából. Adataik szerint a DK a második helyen áll, a választókorúak 13 százaléka, ez bő egymillió ember, míg a felmérésben a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Momentum és a Mi Hazánk 5-5 százalékos, ez mindegyik párt esetében négy-négyszázezer támogatót jelent.

A 24.hu-n megjelent felmérésből az is kiderül, hogy a Fidesz táborának részvételi hajlandósága alacsonyabb, mint az ellenzéki pártok többségéé. Így a kormánypárt a biztos szavazó pártválasztók körében csupán 34 százalékot tudhat magáénak. A DK ebben a körben 22, a Mi Hazánk és a Momentum 8-8, míg a Kutyapárt 6 százalékon áll.

Elbizonytalandó fideszesek?

A Závecz szerint a Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében alacsonyabb az év első két hónapjában mért adatoknál. A legutóbbi, március eleji kutatásukban például 29 százalék volt, most 25. A biztos pártválasztói körben korábban regisztrált 45 százalék helyett ebben a felmérésben 34 százalék látható.

Elemzésük szerint a módszertani eltérések (a korábbi, személyes kérdezésben odafordított képernyőn a kérdezett jelöli a pártot, a preferencia kinyilvánítása tehát nem ismert, illetve a mostani telefonos kérdezésben elhangzó pártnevek között kell választani, kimondva) önmagukban is fontos tényezők, de ennél is lényegesebb a politikai hangulatváltozás. Március eleje óta a kegyelmi botrány hullámai eltaszíthattak Fidesz-szavazókat s a meglévő bázisuk – részvételi aktivitásában történő – elbizonytalanodása is elképzelhető – közölték.

EP-választás

A Magyar Péter pártját, a Tisza Pártot is tartalmazó EP-listák felsorolásakor a Fidesz-KDNP-t támogatná a lakosság negyede, a biztosan részt vevők és pártot is választók harmada. A DK–MSZP–Párbeszéd-listára 18 százalék tervez szavazni. A biztos listaválasztók körében ez a hármas szövetség 26 százalékot kapna.

Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11 százaléka, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna rá.

A teljes választói közönségen belül a szélsőjobboldali Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna – a biztos részvételt ígérő pártválasztók körében mért 8, 7 és 5 százalékok április első felében mindegyik pártnál mandátumesélyt jelentenek.

Magyar Péter nem a Fidesztől, sokkal inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat a Závecz eredményei szerint; főleg a Momentumtól és a Kutyapárttól.

(Kiemelt kép: Klubrádió)