„Klubrádió
A lényeg

Závecz: Csökkent a pártnélküliek aránya

3/12/2021 17:01

| Szerző: Klubrádió

A választók egyre nagyobb figyelemmel követik a pártok tevékenységét és csatlakoznak hozzájuk támogatóként, egy hónap alatt 25-ről 21 százalékra csökkent a pártnélküliek aránya – írja legfrissebb felmérésben a Závecz Research.

34 százalékról 37 százalékra nőtt a Fidesz tábora az elmúlt egy hónapban a teljes népességen belül. A második helyen a Demokratikus Koalíció áll, bár 13 százalékról 12 százalékra csökkent a támogatottsága. Továbbra is a harmadik legerősebb párt a Jobbik, de ők is veszítettek az erősségükből, most 9 százalékon állnak. Az MSZP változatlanul 6 százalékot ér el a teljes választói körben, a Momentum pedig 4 százalékról 5 százalékra erősödött. Az LMP, a Párbeszéd, a Mi hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt is 2 százalékos támogatottsággal bír.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll 19 százalékkal. A Jobbik 10, az MSZP 7, a Momentum 5, a Párbeszéd és a Mi Hazánk pedig 3-3 százalékra számíthatna. Az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll ebben a körben – a Závecz Research Intézet november közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása szerint.

A kormánypártok közös listáját októberben 35 százalék támogatta, ezúttal 39 százalék, 300 ezer fővel bővült a tábor. Az ellenzéknek is lettek új hívei, 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt a támogatottságuk, nagyjából 150 ezer fő csatlakozott.

A választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában lényegében döntetlen az állás. Az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el – írja a Telex.

tömegFotó: Pixabay
 

A kiélezett verseny a választók részvételi szándékát is növelte. Négy évvel ezelőtt az emberek 34 százaléka biztosra, további 36 százaléka valószínűnek tartotta részvételét a parlamenti választáson, most jóval nagyobb az aktivitás: 45 százalék biztos részvételt ígér, 37 százalék valószínűsíti azt.

A választási esélyeket nagyjából kiegyenlítettnek érzékelik a választópolgárok. 42 százaléka úgy gondolja, hogy egy mostani választáson a Fidesz nyerne, míg 39 százalék szerint az ellenzék.

(Az adatfelvétel ideje: 2021. november 15-24. A megkérdezettek száma: 1000 fő. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.)