„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete

A szülők, akik éppen készítették elő a gyerek ünneplő ruháját az évnyitóra, arra döbbentek rá, hogy nem csak amit nincs, hanem ahol sincs ünnepelni. Három nappal aztán az iskolakezdés után, amely több száz gyerek számára rémálom lesz egész életükben, kihallgatott az ügyészség egy fiatal nőt, édesanyát, aki valamikor EP-képviselő lévén megpróbálta megakadályozni, hogy a NAV megszállja a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

Egy vétó halála – Szénási Sándor jegyzete

31/07/2024 18:04

| Szerző: Szénási Sándor

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az tudható, hogy Orbánék két konnektje, Oroszország és Kína szintén jelen vannak, az egyikük fegyvereladási listáján Venezuela több milliárd dollárral az ötödik. A tankokért a tízes években Maduro még banánnal, és más mezőgazdasági termékekkel fizetett, azóta tán más a helyzet, az elnököt az húszas évek eleje óta mindenesetre orosz katonák is védik.

2024. július 31. Esti gyors-részlet (2024.07.31. Szénási Sándor jegyzete)
04:28
00:00

Úgy tűnt, az Unió már megint elbotlott az egyik saját lábában, és persze, hogy ezt a lábat Magyarországnak hívják, a botlás műfaját pedig vétónak.

Budapestet az zaklatta fel, hogy a közösség aggodalmát próbálta kifejezni az elcsalt venezuelai választások okán, amihez amúgy kétség nem fér, ezenkívül Ukrajnáról a nyilatkozatban szó se esett, Brüsszel tehát azt hitte, itt gikszer nem lehet, ámde mégis volt. Budapest non coronat, most se.

A dél-amerikai országban éppen tüntetők ezrei vonulnak, Molotov-koktélokkal, autógumikat égetve, köveket dobálva, ám mindenki tudja, hogy hiába. A rezsim egyfajta szimbólumként még azt a kávézót is bezáratta, ahol az ellenzéki vezér reggelizni szokott.

A magyarok a magyarázatokkal már nem sokat vacakolnak, egy ideig csak arra utaltak, hogy Budapest már novemberben támogatását fejezte ki Maduro baloldali elnöknek, és hát igaz, az elnök rendszere már akkor is mindennek az alja volt, mi változott, hogy júliusban elítélni kéne? A NER ráadásul üzletet szimatolt a dél- amerikai országban, korábban már olajipari együttműködéssel kecsegtette a világ legnagyobb olajkészletén, és – igaz, romos – iparán ülő diktátort, hogy mekkora sikerrel, még mindig nem látni.

Az tudható, hogy Orbánék két konnektje, Oroszország és Kína szintén jelen vannak, az egyikük fegyvereladási listáján Venezuela több milliárd dollárral az ötödik. A tankokért a tízes években Maduro még banánnal, és más mezőgazdasági termékekkel fizetett, azóta tán más a helyzet, az elnököt az húszas évek eleje óta mindenesetre orosz katonák is védik. Kína a valóságban is befektetett a venezuelai, csapágyasra járatott olajiparba, egy idő után el is kezdett idegeskedni, hogy mire is el megy az ő 2 milliárd dollárja, ezért még Maduro ellenzékével is tárgyalni próbált egy időben. Több vas a tűzben, értik. Persze Peking most Maduro-nak gratulált, kinek másnak.

Közben Venezuelát Amerika és Európa már évek óta szankciók alá helyezte, a lakosság negyede már lelépett, csak Spanyolországban él most félmillió venezuelai, de Magyarországnak is jutott belőlük. Ezt onnan lehet tudni, hogy a legutóbbi önkormányzati választásokra az I. kerületi választói névjegyzék szerint egy 77 férőhelyes idősek otthonába 840 menekültet jelentettek be, többségük venezuelai volt. Az említett körzetben egyébként 2650-en jogosultak választásra, vagyis majdnem harminc százalékot jelentett az újonnan jött várlakók súlya, persze a Fidesz-nek, a Párbeszéd szerint legalábbis, míg a Fidesz polgármester-jelöltje azt írta, hogy elítélik az ellenzék színvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársakkal szemben. Ami szép gesztus, menekültekből rögtön honfitársat csinálni, a Fidesz eddig nem erről volt híres, de hát változni sosem késő.

Viszont Nicolás Maduro választási csalása elítélésének orbáni megakadályozása eleinte mégsem ezt mutatta, de hogy a venezuelai kártyából az oroszok és a kínaiak mellett bármi komoly lenyúlást le tud-e magának osztani a a NER-elit, igazán kétséges: ha marad a vétó, marad a Peking és Moszkva melletti büszke dübörgés a fahídon, a szokásos nemzetközi szégyen, és a 800 venezuelai menekült.

P.S.: Miközben ezt a jegyzetet írtam, a kormány mégis átállt a saját első kerületi polgármestere oldalára, és akként nyilatkozott, hogy alapos megfontolás után a venezuelai választást csalásnak és disznóságnak tartja, így csatlakozik az uniós nyilatkozathoz.

Vagyis a venezuelai üzlet már tuti romokban. Az más. Akkor le Maduro-val.

Vagy mégse. Talán majd felhívjuk egy kicsivel később azzal, hogy nemcsak a kását nem eszik forrón.

Venezuelai elnökválasztás
 
 Az előző napi venezuelai elnökválasztás hivatalos eredménye miatt tiltakozókkal nemzeti gárdisták állnak szemben Caracasban 2024. július 29-én. A hivatalban lévő elnök és az ellenzéki jelölt egyaránt győztesnek nyilvánította magát, a választási hatóság Nicolás Maduro elnök győzelmét állapította meg.
Fotó: Fernando Vergara /MTI/AP/
 

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2024. július 31-i adásában hangzott el.