„Köszönjük
Publicisztika
Lóden – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Lóden – Szénási Sándor jegyzete

Kiderült, hogy az orbáni élcsapat ’56-os tetkója kamu, simán lemosható, XS méretben már 890 forintért kapható, cégek, rendezvények, tehát pld. pártok számára érdemes 4000 Ft-os csomagokban (60 db ) megrendelni.

Five ezer – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Five ezer – Józsa Márta jegyzete

Kár, hogy a magyar nyelvet rajtunk kívül nem érti senki. Plusz: miért hiszik el sokan készséggel a nemzeti konzultációkat böngészve, hogy világunk a létező világok legjobbika? Gondolatkörök Józsa Márta jegyzetéből,

Csomag, program, akcióterv – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Csomag, program, akcióterv – Selmeci János jegyzete

A nyolcadik csomag, program vagy akcióterv lehetett volna pénz az oktatásra, meg az egészségügyre, hogy aztán a tanult és egészséges emberek versenyképes munkahelyeket teremtsenek magunknak, de a piaci ár tízszereséért kutató kutatóink meggyőzték a Marcit, meg hát ő is tudta, okos fiú, hogy a választási győzelmünket egy csomag, program, vagy akcióterv segíti inkább, függetlenül attól, hogy hatékony is, vagy csak van.

Imádlak, Afrika! – Rózsa Péter jegyzete

24/10/2024 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

"A külső szemlélő is felrántja a szemöldökét, vajon mit csinál a magyar kormány a Száhel-övezetben? Mivel nincs ott semmi érdekeltségünk, nyilván Orbánék valamit előkészítenek, hogy legyen."

2024. október 24. Esti gyors-részlet / Rózsa Péter jegyzete - 2024.10.24.
02:40
00:00

Meglepő, hogy „Európa egyik szegényebb országa”, amelynek jelenleg nulla a gazdasági részesedése Csádban és a Száhel-övezetben, és amelynek nincsenek hagyományos nemzeti kapcsolatai a térséggel, egyszer csak diplomáciai képviseletet nyit N’Djamenában, humanitárius központot indít és 200 millió dolláros segélyt ígér be az országnak. És nem utolsó sorban azt is tervezi, hogy katonákat küld Csádnak a fegyveres csoportok elleni fellépéshez. Ezt nem én mondom, hanem a pánarab televízió, az Al Jazeera internetes oldalán megjelent cikkében olvasható, amire a 24.hu szerkesztői figyeltek fel.

Nocsak, minő meglepetés! Szóval a külső szemlélő is felrántja a szemöldökét, vajon mit csinál a magyar kormány a Száhel-övezetben? Mivel nincs ott semmi érdekeltségünk, nyilván Orbánék valamit előkészítenek, hogy legyen. Akkor találgassunk! Pénzt adnunk, nem is keveset ennek a szegény országnak, amely egyébként a térség egyik legerősebb hadseregét tartja fenn. Ugyanezen okból nem elfogadható az a hivatalos magyarázat sem, miszerint 200 magyar katonával erősítsük meg őket, hogy hatékonyabban léphessenek fel a környék fegyveres terroristái ellen.  Amire egyébként szüksége is van a csádi kormánynak, csak azt nem tudni, e katonai segélynyújtást előkészítő diplomáciai csapat mellett mit keres ott Orbán Viktor fia – aki Orbán Győző unokája – Gáspár. Mert, hogy ő még csak nem is diplomata. Tehát mit készítenek ott elő a magyar kormány emberei? Rossz nyelvek szerint ez a misszió csak – és megint – Oroszország érdekeit szolgálhatja, amolyan előörs, hogy ne tengjen túl a nyilvánosság előtt a putyini gépezet, elég, hogy az afrikai földrész több pontján, és Csád közelében is már ott lövöldöznek a Wagner-csoport afrikai egységei. Még rosszabb nyelvek szerint azonban ez nem így van, mert sokkal valószínűbb – Orbán Gáspár jelenléte talán éppen ezt a gyanút erősíti meg –, hogy itt, jó távol Magyarországtól, az Európai Uniótól, a NATO-tól a családi vagyon biztonságos kimentésének előkészítése zajlik. Mondom a rossz nyelvek szerint. Persze, mindig van rosszabb, ha már ebben a csádi magyar akcióban semmi jót nem találni. Legkevésbé azután, hogy napokkal ezelőtt Csád fővárosában, egy szállodai szobában holtan találták a frissen kinevezett magyar katonai attasét. Magyarázat annyi, hogy a holttestét hazahozzák. A csádi katonai misszió első magyar áldozatáról a kormány nem mond semmit.

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2024. október 24-ei adásában hangzott el.