„Zajlik
Publicisztika
Hungarikum a szakértelem negligálása – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Hungarikum a szakértelem negligálása – Rózsa Péter jegyzete

Amerikai meteorológusok már halálos fenyegetéseket is kapnak laikusoktól, amiért tornádók és hurrikánok egyre gyakrabban sújtják a floridai térséget. Egyikük azt mondta, kezdi elveszíteni az emberiségbe vetett hitét. Hajjaj, élne csak nálunk! Rózsa Péter jegyzetében az emlékezetes augusztus 20. utáni elbocsátásokból kiindulva arra jut: itt a közvéleményt, illetve az arra érzékeny kormányzati szándékokat kell megfigyelni a felhők meg a bolygók helyett. 

Tréning – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Tréning – Szénási Sándor jegyzete

A kihívások, a kényelmetlen faggatózások elmaradása következében az inger nélkül élő, stimulálatlan ember, bár nem állítjuk, hogy feltétlenül elbutul, viszont mégiscsak bepókhálósodik, lelassul, hasonlítani kezd az öregasszonyok fájós térdére, ami, ha elindulnak vele, lassan olajozódik be, idő, amíg végre járni tud vele az ember.

Hazugság, diktatúra a neved – Dési János jegyzete
Publicisztika

Hazugság, diktatúra a neved – Dési János jegyzete

A Fidesz 2010-es hatalomra jutása után a diktatórikus rendszer újbóli kiépülésével drámaiak a változások s egész újságíró nemzedékek nőnek bele a direkt hazugságok gyártásába a kormánypárti médiában dolgozva, amely ellen nincs nyoma, hogy tenni próbálnának.

Nem érdemes csodálkozni - Dési János jegyzete

14/10/2024 18:05

| Szerző: Dési János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Elég nehéz megmondani, hogy valójában mire gondolt a magyar külügyminiszter, ő fogalmazott félreérthetően, vagy a hírügynökség értelmezte a saját érdekei szempontjából a nem egyértelmű szöveget.

2024. október 14. Esti gyors - részlet 2024.10.14. Dési János jegyzete
04:17
00:00

Könnyen bajba kerülhet az ember, ha meggondolatlanul fecseg. Pláne egy olyan hírügynökségnek, amelyet finoman szólva sem tekintünk hitelesnek, elfogadhatónak, pontosnak. Ha valaki meg éppen külügyminiszter akkor különösen fontos lenne az elővigyázatosság, hogy ne kelljen utána kínosan magyarázkodni. Mint az közismert, Szijjártó Péter külügyminiszter a minap az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek beszélt arról, hogy korábban kellett volna a világnak tárgyalnia és akceptálni az orosz követeléseket, amelyet a hírügynökség úgy értelmezett, hogy a NATO tehet mindenről. Mert nem vonult vissza az 1997-es pozíciói mögé, azaz az újonnan csatlakozott kelet-európai országokat, ideértve Magyarországot is, nem tette ki a védernyője alól – értsd, nem adta oda szabad prédának Oroszország számára.

Azt persze elég nehéz megmondani, hogy valójában mire gondolt a magyar külügyminiszter, ő fogalmazott félreérthetően, a hírügynökség értelmezte a saját érdekei szempontjából a nem egyértelmű szöveget és így tovább.

Az esetről azt azért tudni érdemes, hogy a kalandos sorsú és sokszor átalakult Novosztyi híügynökség elődje, még a II.világháború kezdetekor jött létre, már akkor is propaganda feladatokra. A TASSZ adta azokat a híreket, amelyek ha manipuláltak is voltak, politikai szempontokból cenzúrázottak és irányítottak, de mégiscsak hírek. A Novosztyi – a neve, a szervezete, a tulajdonosa sokszor változott – lényege a propaganda, nem a valóság közvetítése. Ez az a hírügynökség, amelyik 2022. február 26-án közzétette, hogy az oroszok megnyerték az orosz-ukrán háborút. És Ukrajna, idézem: visszatért Oroszországhoz. Egy füst alatt keményen nekiment a nyugati világnak, főleg az angolszáz országoknak, hogy megpróbáltak orosz földeket, területeket ellopni tőlük, azzal, hogy Ukrajnát segítették. És, hogy kétség se legyen arról, mit gondolnak: „Az invázió megoldotta az "ukrán kérdést" egy "új világrend" létrehozására, amelyben "Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna geopolitikai értelemben egységes egészként lép fel" Európa többi részével szemben.”

Kis hiba, hogy Oroszország nem nyerte meg 2022. február 26-án a háborút, sőt, azóta sem. A cikket nyilván korábban elkészítették és tévedésből tették közzé.

Hallottunk már olyat, hogy egy sajtótermék, mondjuk egy idős, híres ember nekrológját előre megírja, hogy ha bekövetkezik az elerülhetetlen, akkor ne legyen kapkodás. Csakhogy itt nem erről van szó. Merthogy az orosz győzelem messze nem "elkerülhetetlen". (A jegyzetben nem hangzott el, csak a szövegben.)

Egy hírügynökség a tényekről írjon – dehát kit érdekel a valóság egy propaganda gyárban? Aztán akad olyan közleménye, amely az elemzők szerint egyenesen népirtásra szólít fel Ukrajnában,

S ha mindez nem lenne elég, idén májusban néhány másik orosz kormányírányítás alá tartozó médiatermékkel együtt, az Európai Unió Tanácsa betiltotta a RIA Novosztyi sugárzását az EU-ban, merthogy tendenciózusan hazudnak. Ahogy a határozat fogalmaz: “nélkülözhetetlenek és fontos szerepet játszottak Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújának előmozdításában és támogatásában, valamint a szomszédos országok destabilizálásában. Az Orosz Föderáció szisztematikus, nemzetközi kampányt folytatott a média- és információmanipulációval, a beavatkozással és a tények súlyos elferdítésével, hogy igazolja és támogassa Ukrajna elleni teljes körű agresszióját, valamint fokozza szomszédos országai destabilizálására irányuló stratégiáját” És így tovább.

Az orosz szolgálatba jutott magyar külügyminiszternek tehát nem is érdemes csodálkoznia azon, ha esetleg elferdítették volna a szavait, hiszen tudhatta, hogy egy manipulátor szervezettel beszél, ráadásul olyannal, amelyik EU-s tiltólistán van. Persze azt se vessük el, hogy nem értették félre. Magyarországon ugyan cáfolta a szóvivője, hogy így gondolta volna, de nem látom, hogy helyreigazítást kértek volna mostanáig, ahogy az orosz nagykövetet sem rendelték be.

Dési János jeghyzete az Esti gyors 2024. október 14-ei adásában hangzott el.