„Klubrádió
Megbeszéljük...

1956-os Intézet – A történetnek nincs vége

31/05/2019 19:50

| Szerző: Bolgár György

Beolvasztják az 1956-os Intézetet a Veritas Történetkutató Intézetbe, méghozzá villámgyorsan. Az igazgató nem tud mit tenni egyelőre, de a munka folytatását ígéri.

 

2019. május 31. Megbeszéljük - részlet 19.05.31. Rainer M. János
18:23
00:00

Nem először próbálják ellehetetleníteni az 1956-os Intézetet. 2010-ben felszámolták az alapítványt, a munkatársak fele átmehetett az Országos Széchenyi Könyvtárba, ahol szerény körülmények között ugyan, de az akadémiai szabadság légkörében tudtak dolgozni tízen – mondja Rainer M. János igazgató. Két évvel ezelőtt pedig az merült fel, hogy az intézetet a Veritas Történetkutató Intézethez csatolnák, amely egy közvetlen kormányirányítás alatt álló intézmény Szakály Sándorral az élén. A két vezető ismerte egymást, kiderült, hogy egyiküknek sem tetszik az ötlet, Szakály állítólag csinált is valamit, a lényeg, hogy elült a vihar. Most kiderült, hogy a beolvasztás mégis megtörténik, méghozzá villámgyorsan.

Rainer M. János elmondta, hogy nem tud mit tenni, legfeljebb azt, hogy ő nem megy át a Veritasba. Nem tud kihez fordulni segítségért, megértésért, eszköztelennek érzi magát. Van egy ügy, van egy közösség, amelynek lételeme a szabadság, most ezt veszik el tőlük. Felmerülhetne talán az a lehetőség, hogy a Magyar Tudományos Akadémiához kerüljenek, de hát az is végveszélyben van.

Az igazgató az ügyet nem adja fel, azt ígérte az interjúban, hogy valahol, valamilyen formában folytatják a munkát, ez még nem a történet vége. Részleteket azonban még nem tudott mondani a jövőről.

Bolgár György interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.