„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fidesz-szavazók is tudják, hogy torz a médiahelyzet, de nem zavarja őket

25/08/2020 15:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Már a Fidesz-szavazók többsége is úgy látja, hogy a kormánypárt erőteljesen befolyásolja a média működését – derül ki a Publicus felméréséből. Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa szerint elég sok Fidesz-szavazó is eljutott addig, hogy megvan a médiafölény – különösen az Index-botrány után ezt nehéz lenne tagadni –, de nem tartják problémának, hiába torzítja a nyilvánosságot. Úgy látják, ha Orbán Viktort háromszor is megválasztották kétharmaddal, akkor a médiahelyzet csak ezt képezi le.

2020. augusztus 25. Reggeli gyors / részlet, Urbán Ágnes (20.08.25.)
12:17
00:00

A Publicus Intézet felméréséből a többi között az derült ki, hogy a megkérdezettek háromnegyede szerint a Fidesz erőteljesen befolyásolja a média működését. De vajon elképzelhető-e, hogy a Fidesz-szavazók ezt helyesnek tartják – kérdeztük Urbán Ágnest, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársát.

Szerinte talán már elég sok Fidesz-szavazó is eljutott addig, hogy megvan a médiafölény – különösen az Index-botrány után ezt nehéz lenne tagadni –, de nem tartják problémának. Úgy állhatnak hozzá, hogy ez rendben van, elvégre Orbán Viktort háromszor megválasztották kétharmaddal, akkor ez csak leképezi a politikai erőviszonyokat. Tehát nem problémaként azonosítják ezt a helyzetet, amely egyébként torzítja a nyilvánosságot, a demokráciát, hanem normál állapotként. Szerinte már a Fidesz-tábor nagy része sem hiszi el a „ballib médiafölény” toposzát.

Urbán Ágnes arról is beszélt, hogy a kormánypárti sajtó egy részére jellemző a szakmai, etikai szabályok nagymértékű figyelmen kívül hagyása, a közbeszéd durvulása, a közvélemény hergelése, ami egyértelműen káros. Sok olyan ember van, aki nem annyira aktívan keresik a híreket, aki be van zárva egy véleménybuborékba, és nem találkoznak más hírforrásokkal, magyarázatokkal. Éppen kedd reggel posztolta kollégája, Polyák Gábor, hogy számoltak be a megyei lapok (a központi blokkban) a belorusz tüntetésekről, mintha csak kisebb probléma lenne, szerintük szó sincs választási csalásról vagy 200 ezres tömegtüntetésekről. Azoknak, akik ezeket fogyasztják, nincs elegendő tudásuk a világról.

Jelenleg már könnyű elérni egyéb hírforrásokat is, de ehhez tudatosság kell, annak felismerése, hogy ami alapvetően eljut valakihez, az nem feltétlenül a valóság – vélekedett. Szerinte sok százezer olyan magyar ember van, akinek van internet-hozzáférése, de főleg „zenét hallgat vagy cuki macskás videókat néz”, és nem jut el addig, hogy hírforrások között válogasson. Mindenkinek érdeke, hogy minél többen legyenek tájékozottak, és ennek birtokában szavazzanak – tette hozzá.

Amikor elindult a kormány propagandája a 2010-es évek elején, Urbán Ágnes eleinte azt gondolta, hogy az idősebbek jobban felvértezettek a propaganda ellen, mert ismerik a sorok között olvasás műfaját, és a fiatalokat kell ettől megvédeni. Ehhez képest gyorsan kiderült, hogy a fiatalok közül elég sokan csak nevetnek rajta és mémeket gyártanak a propaganda hazugságairól, míg az idősebbeknél látni a masszív hitet a kedvenc, közmédiás híradójukban és megyei napilapjukban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Reggeli gyors
2020.08.25. 08:15
Műsorvezető: Dési János