„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

A gondolatolvasás művészete – Lovass Ágnes súgó az Ötösben

25/03/2023 16:08 | Frissítve: 2023. március 25.

| Szerző: Klubrádió/Timár Ágnes

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Lovass Ágnes, súgó volt, aki nagyon sajnálja, hogy  megszűntek a klasszikus súgólyukak, mivel a díszlettervezők szeretik beépíteni az egész színpadot. Külön kihívás megoldani, hová bújjon. 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2023. március 24. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2023. március 24., péntek 10:05)
81:40
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Lovass Ágnes óvónőként végzett, de hamar megtalálta az utat a színház világához.

Nem mellesleg kellékesként és ügyelőként is dolgozott, dolgozik. Jelenleg a Nemzeti Színházban, de több színházban is megfordult napjainkig

A műsorvezető kérdésére elmondta, nem ló helyett szamár neki a súgóság, ha már nem lett színész, ugyanakkor azt hozzátette, hogy gyerekkorában – ahogy szerinte a legtöbb hároméves – színész akart lenni. Nála ez a vágy nem múlt el felnőttkorára, hiába tanult négy évig óvónőnek, majd néhány évig dolgozott is óvodában, végül kilépett és jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Az első rostán sem jutott túl, de ma már tudja, hogy alkalmatlan volt ő erre a pályára, tette hozzá.

Hamar tovább lépett, de a színháztól nem akart távol kerülni, így lett belőle kellékes a Thália Színházban, onnan ismeri Gálvölgyi Jánost.

 
Lovass Ágnes és Gálvölgyi János
Klubrádió
 

Három évig maradt a társulattal, közben megtanulta élesben a szakmát, hiszen ennek nincs valódi iskolája, ezt csak a gyakorlatban lehet elsajátítani egy szakmailag tapasztaltabb kollégától, hangsúlyozta Lovass Ágnes.

Ezzel a tudással és kis "csalással" került már a Katona József Színházba. Oda ugyanis súgót kerestek. Addigra megtanulta, hogy ha kérdezi egy színházigazgató, hogy van-e gyakorlata az adott területen, amire jelentkezik, akkor igent kell mondani. Így tett, habár azelőtt sosem súgott. Ezt a munkát is menet közben tanulta meg, míg végül fogalom lett a neve a szakmájában.

Saját módszereket is kitalált, és a műsorvezető kérdésére elmondta, neki lényegében gondolatolvasónak kell lennie, mert éreznie kell, hogy amikor a színész szünetet tart, azt a hatás kedvéért teszi, vagy azért mert elfelejtette a szöveget, és eszerint kell segítenie.

Vendégünk arra is kitért a beszélgetésben, hogy nagyon sajnálja, hogy mára megszűntek a klasszikus súgólyukak, mivel a díszlettervezők szeretik beépíteni az egész színpadot. Ma már minden előadásnál külön meg kell oldani, hogy a súgó, hova bújjon.

Gálvölgyi Jánossal a műsorban kedvenc anekdotáikon keresztül osztották meg a hallgatókkal, hogy mit tesz, és mit tehet a súgó.

A régi Újszínházban már a rendezőasszisztensi munkát ajánlották fel Lovass Ágnesnek, de nem akarta. Tudta, hogy a hierarchiában ez a következő lépés, ahogy az ügyelés is magasabb rangú, mint a súgás, ő mégis súgni szeret a legjobban, mondta el.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös
2023. március 24., péntek 10:05
Műsorvezető: Gálvölgyi János