„Klubrádió
Szerepvállalás

A hulladék és a tévhitek ellen

1/06/2020 15:45

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

Két díjnyertes kezdeményezést mutattunk be a Szerepvállalás legutóbbi adásában: az egyik az áltudományos tévhiteket igyekszik cáfolni, a másik pedig a fenntarthatóság témájában aktív.

2020. május 30. Szerepvállalás (2020. május 30., szombat 18:00)
23:29
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori
"Szemét nem létezik, csak hulladék, aminek még nincs kitalálva az új élete!" Ez az ars poeticája annak a drámapedagógusból, természetfilmesekből és kreatív környezetvédőkből álló csapatnak, amely Fenntartható jövőkép(p) néven indított projektet.

Az idei Richter Anna Díj pedagógus kategóriájának győztesei az újrahasznosítás mellett a fogyasztás mérséklésére, az erőforrások kapacitásának véges mivoltára szeretnék irányítani az erre fogékony iskolások figyelmét.

Papp Helga csapatvezető volt a vendégünk.

Lőrinc László
 
Lőrinc László
 

Az egyre bővülő internetes felületeken az eddiginél gyorsabban terjednek az áltudományos történelmi ismeretek. Társadalmi szintű probléma a hamis történelmi múlt, és hogy nincs tudományosan megalapozott forrás a tévhitek cáfolatára, pontosítására. Mivel Magyarországon a történész szakma nem foglalkozott a problémával, a Történelemtanárok Egylete válaszolt a kihívásra és létrehozott egy történelmi tévhiteket oszlató weblapot, a tenyleg.com-ot. A szemléletformáló projekt az idei SozialMarie osztrák civilszervezet pályázatán 2 ezer eurós díjat nyert el.

Lőrincz László projektvezetőt kérdeztük.

Szerepvállalás
2020. május 30. szombat 18:00
Szerkesztő-műsorvezető: Bíró Bori