„Támogassa
Reggeli gyors/Reggeli személy

Beer Miklós: Sokkal több segítség kell, talán a járvány megmutatja

2/11/2020 17:55

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A vírus miatt sok ember került bizonytalan élethelyzetbe, tapasztalja, hogy az elmúlt hónapok során egyre többen süllyedtek szegénységbe – mondta Beer Miklós nyugalmazott püspök, aki szerint sokkal több szociális munkásra, idősápolóra van szükség az országban. Arról is beszélt, nem támogatja, hogy azonos nemű párok örökbe fogadhassanak, a kötelező cölibátust pedig, úgy véli, előbb-utóbb biztosan eltörli a katolikus egyház.

2020. november 02. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. november 02., hétfő 09:00): Beer Miklós
43:38
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Erdő Péter bíboros szerint a járvány alkalmat ad arra, hogy az ember a vallás felé forduljon. Két lábbal kell állni a földön, de közben az ég felé tekinthetünk – teszi hozzá Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök. Hiszen egyszerre vagyunk a társadalom tagjai és egyszerre élünk az örök élet reményével. Véleménye szerint ebben a helyzetben a kiszámíthatatlanság a legrosszabb, és az, hogy kiszolgáltatottnak érezzük magunkat. A maszkviselést komolyan kell venni, a rokonlátogatásokat ritkítani kellene, de az már meglepő, hogy több országban a temetőlátogatást is megtiltották – tette hozzá.

Beer Miklós élete nem sokat változott, az életritmusa sem, végzi a templomi szertartásokat, szegényekkel foglalkozik, egy falut patronál, ahol a lakosság 40 százaléka roma származású. Ismerőseivel, munkatársaival mostanában inkább telefonon kommunikál, mint személyesen. Bár vidéken, főleg a kisebb településeken még nem nagyon jelent meg a vírus.

Beer Miklós
 
Beer Miklós Fotó: Klubrádió
 
 

Tapasztalata szerint a vírus miatt sok ember került bizonytalan élethelyzetbe, egyetért vele, hogy az elmúlt hónapok során egyre többen süllyedtek szegénységbe. Számtalan kisebb vállalkozás került a tönk szélére, bizonyos iparágak – mint a turisztika, vagy a vendéglátás – szinte teljesen leálltak. Más szakmáknak meg nőtt a tekintélyük, ilyen az orvos, az ápoló. Közben eljátszik a gondolattal, hogy a járvány hatására talán átrendeződnek a viszonyok, és előtérbe kerülnek azok a feladatok, illetve azok a munkák, amelyekre igazán szüksége van a társadalomnak. Sokkal több szociális munkás, lelki gondozó, pedagógus, idősápoló, hajléktalansegítő kellene az országban – tette hozzá.

Beer Miklós évtizedek óta ismeri a cigányság helyzetét, amiről szerinte el lehet mondani, hogy 30 év alatt sokat romlott. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében patronálják az imént említett falut. Fontos, hogy nem segélyt osztanak, hanem a jelenlétükkel igyekeznek segíteni. A legnehezebb  azoknak az embereknek, akik már a járvány előtt is kilátástalan helyzetben voltak, ahonnan már nincs lejjebb, ahol már akarni sem tudnak az emberek. Egyebek között fiatal anyukákat karolnak fel, olyanokat, akik még maguk is gyerekek, és fiatal tehetségeket is felkutatnak és gondoznak.

A nyugalmazott püspök beszélt az azonos neműek élettársi kapcsolatáról is, mint utalt rá, ő ilyen esetben, egyháza álláspontjával egyezően, nem támogatja a gyermekek örökbe fogadásának lehetőségét. Az egyházi személyek által elkövetett molesztálási ügyekről pedig azt mondta, hogy aki ilyet tesz, az papi szolgálatra alkalmatlan. Ha ilyen ügyekről van szó, akkor óhatatlanul felmerül a cölibátus kérdése is. Beer Miklós szerint az egyház előbb, vagy utóbb, biztosan eltörli a kötelező cölibátust. Az ősegyházban nem volt ilyen, és ráadásul nem szabad összekeverni a szerzetességet a papsággal. Ez nem hitbéli, hanem egyházfegyelmi kérdés.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2020.11.02. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás