„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A közösség ereje és gyengéi a moziban

26/02/2023 06:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a készülő Csendes éj című magyar film kapcsán kiderítettük, hogyan lehet a néző egyben producer is; valamint szó volt az R. M. N. című új román drámáról.

2023. február 25. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. február 25., szombat 13:30)
25:48
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Topolánszky Tamás Yvan, rendező, producerrel arról beszélgettünk, vajon miként alakíthatja át a magyar filmgyártást és a mozi látogatási szokásokat, ha gyakorlattá válik közösségi finanszírozással előállítani egy filmet, szemben az állami támogatással. 

Dettre Gábor készülő filmje, a Csendes éj ugyanis ezzel a megoldással jöhetett létre. A munka persze még nem ért véget. Topolánszky Tamás Yvan elmondta, a 10 napos forgatást befejezték, vagyis még következik az utómunka. Az interjúból kiderült, hogy ha mind több film készül el a leendő nézők anyagi hozzájárulásával, az inkább jót tesz a magyar filmgyártásnak. Ettől függetlenül nem gondolja, hogy egy állami támogatással létrejövő alkotás feltétlenül kormánypárti lenne, de tény, hogy vannak olyan kiemelt példák, amelyekre nagyobb figyelem helyeződik. Szerinte a néző végeredményben az alapján választ filmet, hogy mi érdekli. A producer hozzátette, hogy bár vannak jó lehetőségek az NFI-nél, a fő gondot abban látja, hogy nem több produkciónak segítenek kevesebb összeggel, hanem egy-egy kiemelt film kap túl sok pénzt.

A folytatásban az R. M. N. új drámát ajánlotta Gyöngyösi Lilla, filmes újságíró. Az interjúban elmondta, habár a történet kiindulási pontjául a rendező egy valós eseményt választott, részben átalakította azt, és a végkifejletet is megváltoztatta. Ahogy elsősorban a karakterekre helyezte a hangsúlyt. Alkotásában Matthias külföldről tér vissza a havasok között fekvő erdélyi szülőfalujába. A férfi aggódik fia, Rudi miatt, és minden vágya, hogy viszontláthassa egykori szerelmét, Csillát. A faluban valami megfoghatatlan nyugtalanság és irracionális rettegés honol. Amikor a péküzembe, ahol Csilla dolgozik, felvesznek két messziről érkezett alkalmazottat, felszínre törnek a korábban rejtett indulatok.

Gyöngyösi Lilla elmondta, a Cristian Mungiu írta és rendezte film egy soknemzetiségű településen játszódik, és korábbi munkáitól eltérően most a transzcendencia felé fordul a történet megoldásában.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. február 25. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes