„Klubrádió
Megbeszéljük...

„A leszivárgó ocsmányság fog betenni az Orbán-rezsimnek”

16/07/2019 19:20

| Szerző: Klubrádió

Miért sokkal kevésbé érzékeny a magyar társadalom, legalábbis látszólag, a korrupcióra, miért sokkal kisebb a polgári ellenállás Magyarországon a rezsimmel szemben, mint a szomszéd államokban? És mi az, ami végül elhozhatja a hatalmával visszaélő jelelnlegi magyar politikai elit végzetét? Ezekre a kérdésekre is próbált választ adni a Klubrádióban Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor.

2019. július 16. Megbeszéljük-részlet/Interjú Bod Péter Ákossal (2019.07.16.)
15:25
00:00
Jóval kiterjedtebb, szervezettebb a magyarországi korrupció, mint a szomszédos államokban. Jellemzője, hogy a hatalom a lopásokhoz, egész iparágak bekebelezéséhez az államapparátust is felhasználja, amiből mára stabilan működő szisztéma lett – mondta Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke, aki a témában cikket is írt a Válasz Online-ra.

Ezzel összefüggő óriási különbség szerinte a környező országokhoz képest, Csehországtól, Szlovákiától, de Lengyelországtól is eltérően, hogy nálunk a hatóságok nem mennek utána a korrupciós ügyeknek. A közpénzek költésének ellenőrzésére hivatott hatóságok, szervezetek vezetői politikai lojalitás alapján jutottak ugyanis pozíciójukhoz, ezért összezárnak a korrupciós ügyek fedezéséhez – tette hozzá.

Ennek a speciális magyar helyzetnek is betudható, hogy az emberek nem nagyon tesznek szóvá gyanús ügyeket, mert tudják, hogy a bejelentésük menne a papírzúzdába. Ráadásul a visszaélésekről, azok mértékéről szóló hírek a magyar társadalom egyik feléhez el sem jutnak, mert a sajtó hatalom által ellenőrzött része ezekről nem beszél, ezeknek az ügyeknek legfeljebb a cáfolata jut el a címlapjaikra – mondta a közgazdászprofesszor.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos
 


A rezsim ellen dolgozik azonban az egyre látványosabb „elgazdagodás” (az elszegényedés ellentéteként), amivel az emberek egy idő után mégiscsak elkerülhetetlenül szembesülnek. Az oligarchák ugyanis a korrupt hatalomhoz kapcsolódva, annak jóvoltából egyre fényűzőbben fognak élni, egyszerűen azért, mert ez a természete a dolognak. Ez pedig előbb-utóbb felforrósítja a velük szembeni ellenérzéseket, amit tovább fokoz, hogy a korrupció nem csak a magasabb szinteken válik látványossá, hanem egyre inkább a helyi kiskirályoknál is, mert az ocsmány viselkedés le szokott szivárogni.

Mindez pedig akkor, ha a gazdasági helyzet a ciklikus változás, valamint az uniós támogatások megcsappanása miatt nehezebbé válik, jobban felnyitja az emberek szemét. A lappangó, lefojtott elégedetlenség egyszer csak előbújik, feltűnővé válik az, hogy még mindig nagyon kevés pénz jut például az oktatásra, miközben a presztízsberuházások felháborító módon mennek tovább, a rendszer kegyeltjei pedig szórják a pénzt. Nem reménytelen tehát, hogy a rezsim megrendül, de ennek feltételei közé tartozik egy világos, erős ellenzéki alternatíva is – véli a volt jegybankelnök.

A pangás nem szokott örökké tartani, jön egy pont, amikor beindulnak a változások, ahogy ez Szlovákiában és Csehországban is látható. Azt, hogy ez nálunk mikor történik meg, nehéz előre megmondani, de addig jár a korsó … – fogalmazott Bod Péter Ákos.

Megbeszéljük/Interjú Bod Péter Ákossal
2019. július 16., kedd 16.15.
riporter: Bolgár György