„Klubrádió
Reggeli gyors

"A magyarok negyedét traumatizálta a járvány"

26/11/2021 09:41

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Sokan segítség nélkül nehezen, vagy egyáltalán nem tudtak visszatérni a járványügyi korlátozások nélküli világba. Szászi Áron, a Policy Solutions politikai elemzője szerint ennek két fő oka a nem önként vállalt elszigetelődés, és a hozzátartozók elvesztése. Az új korlátozások bevezetésével szembeni nagyobb ellenállás oka is ez lehet.

2021. november 26. Reggeli gyors - részlet 21.11.26. Szászi Áron
12:01
00:00

Tíz megkérdezettből hatan ellenzik a kötelező oltás bevezetését, és csak a magyarok alig több mint harmada támogatna egy ilyen rendelkezést – tárta fel a Policy Solutions vizsgálata

Szászi Áron, a Policy Solutions politikai elemzője a Klubrádiónak elmondta, hogy a szeptemberben felvett adatokból kiderül, a lakosság többsége elutasítja a munkáltatók által előírható, és az általános oltási kötelezettséget egyaránt. Felhívta arra is a figyelmet, hogy ekkor még nem volt politikai aktualitása ennek. Érdekesség, hogy az összes politikai csoportban ez az álláspont volt jellemző. A kormánypártiak 52, az ellenzéki összefogás támogatóinak 59 százaléka tartozik az ellenzők közé. A pártnélküliek körében 80 százalékos az arány, az oltatlanok táborában még ennél is többen utasítanák el a kötelezővé tételt (87 százalék). Szinte azonos a megítélése annak, hogy a munkáltatók megkövetelhessék-e dolgozóik vakcinával való átoltottságát – írta a Népszava. Az oltottak körében a kérdésről nagyjából kiegyenlített (50-50 százalékos).

Hozzátettte, nemcsak az oltási kötelezettséget, de a vakcinalottó ötletét is sem helyeslik a válaszadók. Bár Szlovákiában sikeres volt a kezdeményezés, nálunk kétszer annyian elleneznék, mint amennyien támogatnák a bevezetését.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a maszkhasználat és a különféle védelmi intézkedések megítélése is romlott a legutóbbi márciusi felméréshez képest, "a magyarok a jelek szerint belefáradtak a szüntelen készenlétbe". Az emberek mentális egészségére is hatást gyakorolt a járvány. A válaszadók mintegy negyede felelte azt, hogy a lezárások feloldását követően nehezen tértek vissza a hétköznapokba. Sokan állítják, hogy lelki segítségre lenne szükségük.

A reprezentatív felmérés a Závecz Research közreműködésével, a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával készült.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szászi Áronnal
2021.11.26., péntek 8:17
Riport: Pálinkás Szüts Róbert