„Klubrádió
Esti gyors

A semmibe hullva - Szénási Sándor jegyzete

27/05/2020 17:50

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A munkahely megőrzésére irányuló támogatások köztudottan elégtelenek, az álláskeresési támogatás ideje nem nőtt, a kormányfő egyik ötletében szereplő hadsereg 160 ezer bruttót kinál önkénteseknek pár hónapos kiképzésre, a közmunka bővitése nem sokat jelentene, a másik ötlet pedig, az állami cégek munkásfelvétele, ha lehet, még bizonytalanabb.

2020. május 27. Esti gyors-részlet (2020.05.27. Szénási Sándor jegyzete)
01:47
00:00
Három hónap alatt 129 ezerrel ugrott meg a munkanélküliek száma, bár a Központi Statisztikai Hivatal ennél kevesebbel számol: a szakértők szerint a hivatalos adat olyan három hónap átlagát adja, amelynek az elején még nem voltak elbocsájtások, másrészt sokan nem regisztráltak aktiv munkakeresőnek. Így lehetséges az, hogy bár áprilisban 73 ezren kerültek utcára, a hivatal csupán 19 ezer emberről tud. Mármost az, hogy feltehetően a politika is csak annyit tud, mint a KSH, önmagában is ijesztő, de még inkább sokkoló, hogy a regisztráltakon sem próbál segiteni. A munkahely megőrzésére irányuló támogatások köztudottan elégtelenek, az álláskeresési támogatás ideje nem nőtt, a kormányfő egyik ötletében szereplő hadsereg 160 ezer bruttót kinál önkénteseknek pár hónapos kiképzésre, a közmunka bővitése nem sokat jelentene, a másik ötlet pedig, az állami cégek munkásfelvétele, ha lehet, még bizonytalanabb. A szakszervezetek szerint a kormány vezénylésben is gondolkodhat, vagyis az emberek ide-oda utaztatásában közmunkát igénylő terepekre, de megvalósithatónak ez sem tűnik.

Mi lesz ezzel az összevissza számolt, jól-rosszul felmért nagy, nagyobb vagy még nagyobb tömeggel, amelyet persze az eltartandó családtagok számával is fel kellene szorozni, hogy a nyomorúság még világosabban kirajzolódjon előttünk. Összeáll a dühük? Túl sokan lesznek könnyen megvehetők némi alamizsnával választás előtt? Vagy, mert úgysem számitanak biztos szavazóknak, érdektelen massza lesznek a pártoknak?

Újabb sötét folt a világunkon.

Szénási Sándor jegyzete a 2020. május 27-i Esti gyorsban hangzott el.