„Ki

"A senki kutyái" – Megjelent az állatmenhelyek világát bemutató videósorozatunk ötödik része

20/06/2023 10:24

| Szerző: Lay Viktória

Ha az ember belép a HEROSZ kiskapudi menhelyére érdekes látvány fogadja: a kutyák a tetőről figyelik a látogatókat és persze hangosan jelzik a gondozóknak, ha jött valaki. Első ránézésre kaotikusnak tűnhet a hely, pedig minden pontosan ki van találva. Rengeteg érzelem van itt: az örökbefogadás és az újra bízni tudás öröme, az elengedés fájdalma, és állandó remény, hogy minden nehézség ellenére folytatni tudják a munkát. Megjelent a Második esély: Állatok és megmentőik című videósorozatunk ötödik része! 

Sokunk fejében él egy kialakult kép arról, hogy hogyan működnek az állatmenhelyek, hogyan végzik a munkájukat az állatvédő szervezetek. Többségünk viszont nem lát a gazdikereső bejegyzések és a segítségkérések mögé.

Második Esély című videósorozatunkban annak járunk utána: kik azok, akik fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy a kidobott, magukra hagyott állatok még egy esélyt kapjanak az életre, mi áll a Magyarországon kialakult állatvédelmi helyzet hátterében, és persze annak is, hogy mi a mi felelősségünk mindebben. 

Az ötödik részben a HEROSZ Ózdi Szervezetét mutatjuk be, amely 2004-ben alakult. Azóta mentik töretlenül az ózdi és a környékbeli gazdátlan és bajba került állatokat. 2012 nyarán kezdték építeni kutyamenhelyüket Ózd mellett, Kiskapudon, aminek részletein, mint például egyes helyek betonozása még mindig dolgoznak.

Az, hogy ellenszélben dolgoznak, enyhe kifejezés. Az alacsony jövedelmű környéken rendkívül rossz az állattartási kultúra, ami folyamatosan látja el munkával a menhely dolgozóit. Fazekas Ildikó, a menhely vezetője segítőjével, Dáviddal az év minden egyes napján gondozzák az állatokat, mentik a bajbajutottakat, áznak bőrig az esőben, küzdenek a sárral, a nemtörődömséggel, és néha még a kritikákkal is.

A menhely pedig folyamatosan tele van, gazdásítani és átvevő szervezetet találni sokszor nehézségekbe ütközik, a már egyszer gazdásított, aztán mindenféle indokkal visszavitt kutyákról nem is beszélve. A helyzetüket pedig nehezíti, hogy alig bírják fedezni a kutyák orvosi költségeit, az élelmet, vagy éppen a magát megadó autó szervízelési költségeit. Az adományokból tudják a fejüket a víz fölött tartani.

Emellett az időjárási viszontagságok is nagyon megnehezítik a munkájukat. Ottjártunkkor éppen egy több hetes esőzésen voltak túl, az utána keletkezett sárral küzdöttek. Már a menhelyre vezető úton is rendkívül sok kóbor kutyát lát az ember az utcákon rohangálva, sokszor falkákba verődve. Az állatok egyedi azonosítóval való ellátása – ahogy egyébként sajnos általában Magyarországon – nem divat, felelősségre vonni értük nem lehet senkit.

 A második esély - Állatok és Megmentőik
 
 Részlet videóriportunk 5. részéből
 

Ha az ember megérkezik Kiskapudra, érdekes látvány fogadja. A tetőn kutyák figyelik a látogatókat, hangosan jelezve a gondozóknak, hogy jött valaki. Belépve a menhelyre első ránézésre kaotikusnak tűnhet a rendszer, pedig minden pontosan ki van találva, Ildikóék minden lépésének van értelme. Ami viszont azonnal szembeötlő, az a végtelen szeretet és tisztelet, amivel a gondozók viseltetnek az állataik iránt.

Igazi falka az övék, minden örökbérletessel és újonnan bekerülővel, minden nagyhangú veteránnal, és még félős, de már megnyíló kölyökkel együtt. Barátság és kötelék alakul ki közöttük, ha pedig meghal egy társuk, közös vonyítással – Ildikó szavaival élve – énekléssel búcsúztatják. Rengeteg érzelem van ez a helyen: az örökbefogadás és az újra bízni tudás öröme, az elengedés fájdalma, és állandó remény, hogy minden nehézség ellenére folytatni tudják a munkát.

Az előző részekről

Videósorozatunk első részében a Lelenc Kutyamentő Egyesület munkáját mutattuk be, Öcsi a bull típusú kutya történetén keresztül, aki megjárhatta az állatviadalok brutális világát.

A második epizódban Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület alapítója mesélt arról, hogyan növekedtek meg a költségek az elmúlt években és közben hogyan romlott az állatvédelem helyzete.

A harmadikban egy még kevésbé ismert tevékenységet végző szervezet munkáját ismerhették meg: a gyáli Bundás Barát Állatvédő Egyesület még azelőtt próbál beavatkozni, mielőtt menhelyre kerülnének az állatok. Kisnyugdíjas és szegény körülmények között élő rászoruló családoknak segít táppal, edukációval, és az állatorvosi költségek fedezésével.

A negyedik részben pedig a nyíregyházi PCAS Állatmentő Egyesületet  mutattuk be, ami elsősorban állatmentést végez. Ők azok, akiket elütött, bántalmazott, magára hagyott kutyákhoz hívnak, emellett pedig több gyepmesteri telepen vannak jelen, és próbálják a bekerülő kutyákat átvevő szervezeteknél elhelyezni

A sorozat epizódjait megtalálják a Klubrádió YouTube-csatornáján.