„Klubrádió
Reggeli gyors

A szegénység nem lehet ok a család szétszakítására

6/10/2021 14:30

| Szerző: Klubrádió

Hatalmas sikert értek el a jogvédők, már nem lehet a családokat csak a szegénységük miatt szétszakítani. Egy Nógrád megyei példa alapján elsőfokú bírósági ítélet született, ami szerint nem lehet mélyszegénységben élő gyerekeket törvényes ok nélkül kivenni a családjukból. A bíróság azt is kijelentette, hogy a gyerekeket többször diszkriminálták roma származásuk miatt is, mert főleg cigány gyerekeknél volt a kiemelése fő oka a szegénység. A Reggeli gyors vendége Kegye Adél ügyvéd volt.

 

2021. október 06. Reggeli gyors - részlet 21.10.06. Kegye Adél
11:27
00:00

Hiába került be annak idején a gyermekvédelmi törvénybe, hogy anyagi okból nem lehet senkit a családjától elszakítani, ennek ellenére hosszú évtizedek óta a gyermekvédelmi szakemberek a törvénnyel szembemenő gyakorlatot folytatják, mert nem tudnak mást csinálni. Egy jóérzésű ember nem hagy egy fűtés nélküli házban egy gyereket – mondta Kegye Adél, a nemzetközi Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC) ügyvédje.

Ez az ítélet pont arról szól, hogy ha a tényleges kiváltó ok a szegénység, azaz például nem tud fát venni a szülő vagy nincs normális fűtés, akkor ebben az esetben az államnak kellene megsegíteni őt, és ez az ami nem áll rendelkezésre. Hiába vannak az országban családok átmeneti otthonai, ahol ideiglenesen, akár fél-, egy évre elhelyezik a rászoruló családokat, miközben szociális munkások segítik őket például az álláskeresésben; olyan kevés a férőhely, hogy egyszerűen nem férnek hozzá a családok, ami Nógrád megyére különösen igaz ez – vázolta a jelenlegi helyzetet a jogvédő.

 
Kegye Adél / Forrás: Facebook
 

Ez döntés kérdése: stadionokat építünk vagy segítjük a rászoruló családokat – vetette fel a műsorvezető, Para-Kovács Imre.

Pontosan erről szólt a per – mondta az ügyvéd –, a kialakult helyzetért a Magyar Állam és a szociális ágazatokat irányító Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a felelős. Ők saját maguk döntik el, hogy a költségvetésen belül mire mennyit költenek, mi a prioritás. A bírósági döntés értelmében az EMMI-nek öt éven keresztül nyilvánosságra kell hoznia, hogy mikor milyen döntéseket hoz.

Vannak teljesen egyértelmű élethelyzetek, amik indokolják hogy egy gyermeket kiemeljenek a családjából: ha egy gyermeket abúzálnak vagy bántalmazzák, esetleg elhanyagolják például a szülők alkoholista életmódja miatt. Ezzel szemben a törvény maga is kiemeli, hogy az anyagi ok, a szegénység nem lehet kellő indok arra, hogy a gyereket egy normális, szerető családtól elszakítsák. Jelenleg semmilyen útmutatás nincs arra nézve, hogy mikor kell beavatkozni, mikor kell kiemelni a gyereket az adott helyzetből; mi az ami még menthető és mi az ami már nem. Ez a döntés nagyon rá van tolva a terepen dolgozó szociális munkásokra, nagyon a szakemberek szubjektumára támaszkodnak, ami nem jó egy jogállamban – jelentette ki Kegye Adél.

Cigánytelep TiszavasváribanFotó: Balázs Attila / MTI
 

Amellett, hogy ezt a gyakorlatot teljes mértékben tagadta az EMMI, azzal kapcsolatban is teljes tagadásban voltak, hogy az anyagi okból kiemelt gyerekek között, illetve a gyerekotthonokban is túlnyomó többségben romákat találunk. Ezzel kapcsolatban nem hallottunk semmilyen szakmai érvet, hogy ez miért van így, hiába mutattunk be bizonyítékokat a bíróság előtt – mondta Kegye.

A legjobb megoldás az lenne, ha a területtel foglalkozó szakembereket, kutatókat meghívnák a minisztériumokba, és le lehetne ülni, közösen lehetne gondolkodni a terepen dolgozó szociális munkásokkal azon, hogy hogyan lehetne javítani ezen a gyakorlaton. Ez a konzultáció sajnos most a bíróságokon zajlik, és nem az EMMI szakemberei, hanem az ügyvédek hallgatják az érveket – mondta az ERRC ügyvédje.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú dr. Kegye Adéllal
2021.10.06., kedd 7:41
Riporter: Para-Kovács Imre