„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A tények szabadsága – Alternatív történelem a mozivásznon (2. rész)

18/07/2021 11:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a múlt héten elkezdett beszélgetést. A fikciós művek egy olyan alfajáról beszélgettünk, amely a történelem egy alternatív változatát meséli el. Vagyis olyan filmekről volt szó, amelyek szabadon értelmezik a tényeket.

2021. július 17. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. július 17., szombat 13:30)
26:42
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az alternatív történelem mindig is kedvelt játéka volt úgy a filmeseknek, mint az íróknak. A múlt héten számba vett Sándor Mátyás, Becstelen brigantyk vagy éppen az Összeesküvés Amerika ellen című alkotások után most újabb szempontok is sorra kerültek a beszélgetésben.

A Paár Ádám történész, politológussal készített interjúban ezen a héten olyan példákat is megvizsgáltunk, amikor egy korszak volt a filmesek kiinduló pontja, amelyet néhány momentum megváltoztatásával akartak még idillikusabbá tenni. Illetve olyan alkotások is előkerültek, ahol a személyes történeteken változtattak a dramaturgia kedvéért.

Paár Ádám olyan alkotásokról is beszélt, amelyek esetében egy éppen kedvelt divatirányzat, mint például egy időben a steampunk hatására, módosított változatban került a nézők elé egy megtörtént esemény.

Az interjúban elhangzott filmek, sorozatok címei:

A szolgálólány meséje

Good bye, Lenin

Liza, a rókatündér

Kincsem

Bridgerton család

A legnagyobb showman

Pocahontas

Vörös hajnal

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: YouTube

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. július 17., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes