„Támogassa
Reggeli gyors

"A vármegyék ötlete hagymázas múltba révedés"

23/06/2022 15:49

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A szimbolikus politizálás helyett a történelem hiteles megismertetése segítene eligazodni a jelenben – mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke a Reggeli gyors című műsorban. Ha ispánok és vármegyék gyakorolnák a hatalmat, az gyökeres átalakulásokat jelentene az államszervezetben, a Mi Hazánk által bedobott csendőrség pedig a legsötétebb történelmi időket idézi – tette hozzá.

2022. június 23. Reggeli Gyors - részlet (2022.06.23.) Miklósi László
08:49
00:00

Terelés lehet a vármegyék és az ispánok ötlete, hogy a közvélemény ne a 400 forintos euróval és a tanárok helyzetével foglalkozzon. A kormány a 2010-es évek eleje óta nagy hangsúlyt fektet a jelképek általi politizálásra. Azonban a szimbólumok és szavak mögött mindig a valós politikai tartalom a lényeg – mondta el a szakértő, majd hozzátette: ha ispánok és vármegyék gyakorolnák a hatalmat, akkor az gyökeres átalakulásokat jelentene az államszervezetben. Az önkormányzatok jogköre csökkenne, míg a kormánymegbízottaké (akikből ispánok lehetnek) növekedne. Az erőteljes központosítás meghatározó hatással volna az állampolgárok mindennapjaira.

A mostani 11. Alaptörvény-módosítás indítványára reagálva a szélsőjobboldali Mi Hazánk csendőrség felállítását javasolja. Miklósi szerint a csendőrség a legsötétebb történelmi időket idézi. A vészkorszakban nem csupán a zsidóság, hanem számos szegény paraszt is elszenvedte a terror legkülönbözőbb formáit a veréstől a megfélemlítésen át. A történelem megértését mindig a jelenből kiindulva kell elkezdenünk, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy másként viszonyul a csendőrséghez az, akinek az agresszorokhoz, és másként az, akinek az áldozatokhoz tartoztak a felmenői – fejtette ki Miklósi.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy a kormánypárton belüli ellenállás hatására leveszik a napirendről a vármegyék javaslatát. Azonban Lázár János építési és beruházási miniszter ellenvéleménye is terelés lehet, ami azt a látszatot keltheti, hogy a kormányzó párton belül még mindig megengedhető a véleménykülönbség.

A témáról nyilatkozott Karsai László történész és Forgács Imre is a Megbeszéljük című műsorunkban. Utóbbi, a volt igazságügyi és rendészeti miniszter arról beszélt, hiába akarja a kormány azt sugallani, hogy a főispán által vezetett vármegye valamiféle progresszív dolog lenne, ez a rendszer az emberek tudatában és az irodalomban sem pozitív képként él.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2022.06.23., csütörtök 8:35
Riporter: Mérő Vera