„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A világ legjobb filmjei – a világ minden tájáról

21/11/2021 09:05

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában szó volt a "tudományos" alapon összeállított mindenkori legjobb filmek listájáról, valamint folytattuk korábban elkezdett sorozatunkat, amelyben azzal foglalkozunk, hogyan ábrázolják a filmeken a különböző civilizációk egymással találkozását.

 

2021. november 20. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. november 20., szombat 13:30)
28:36
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A múlt heti interjúban Paár Ádám történész, politológussal olyan alkotásokat vizsgáltunk, mint az Indiánok – Felkelés az őserdőben című akciófilm, amelyben az autópálya építés, mint központi cselekmény évszázadokra visszanyúló konfliktusokat hív elő. Valamint A misszió című klasszikus, amelynek kiindulási pontja, hogy a XVIII. században, Dél-Amerika esőerdőjének mélyén Gabriel jezsuita atya missziós állomást rendez be.

Ezen a héten innen folytattuk, még elidőztünk kicsit a jezsuita szerzetesek munkáját bemutató történelmi filmeknél, mielőtt tovább utaztunk, hogy két újabb művet vegyünk górcső alá Paár Ádámmal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával. Szóba került Martin Scorsese Némaság című alkotása, amellyel irányt is váltottunk és a távol-kelet felé vettük az irányt. Elsőként Az utolsó szamuráj című alkotásról beszélt Paár Ádám, aki elmondta, itt hasonló recepttel találkozunk, mint például A farkasokkal táncolóban. Az idegen kultúrában csöppenő ember először idegenkedik a közegtől, majd megtalálja benne az értékeket, míg végül teljesen a részévé válik.

Ezek után a Hét év Tibetben című dráma került terítékre, amely a főhős személyes lelki átalakulása mellett figyelmet szentel Kína és Tibet viszonyának bemutatására is.

A szombati Hangosfilm folytatásában Muszatics Péter filmtörténésszel azt vizsgáltuk, van-e értelmük a filmes toplistáknak. Más szóval, hogy arról, hogy tudományos, szakmai vagy teljesen szubjektív alapon kell döntenünk egy film minőségéről. A filmtörténész elmondta, mindig szerettek rangsorolni a szakértők és a nézők is. Szerinte nagyon fontos, hogy a legendás listákat, mint a Brüsszeli tizenkettő vagy a Budapesti tizenkettő egy szakmai zsűri állította fel. Hozzátette ugyanakkor, hogy az algoritmusokkal „kiszámolt” toplisták azért nem mutatnak általában valós képet, mert nem használják az emberi agyat. Muszatics Péter szerint az persze nem véletlen, hogy az ilyen kutatások első helyezettjei között mindig ugyanazzal a 4-5 filmmel találkozunk. Általában szerepel a válogatásban egy Chaplin film, valami Kuroszavától, és persze az olyan klasszikusok, mint Az aranypolgár vagy A keresztapa. Hozzátette, nincs baj ezekkel a listákkal, de akkor állnak a legközelebb a valósághoz, ha minél változatosabb válaszadói körök szavazatait használják fel az elkészítésükhöz.

(Címlapi kép: Pixabay)

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021. november 20. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes