„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 3. rész – Történetek az Amazonas környékéről

14/11/2021 07:48

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában szó volt a Saját lifttel a pokolba című új alkotásról, valamint folytattuk korábban elkezdett sorozatunkat, amelyben azzal foglalkozunk, hogyan ábrázolják a különböző filmeken a civilizációk egymással találkozását.

2021. november 13. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. november 13., szombat 13:30)
27:08
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A múlt heti interjúban Paár Ádám történész-politológussal olyan filmeket vizsgáltunk, mint A nő, aki előttünk jár című dráma, amely Ülő bika lakota törzsfőnök és egy New Yorkból érkező özvegyasszony kapcsolatáról szól; a Ramona című 1884-es regény adaptációit; valamint Az új világ című, Terrence Malick rendezte drámát, amely Pocahontas történetét meséli el a Disney feldolgozásnál meglehetősen naturalistább és brutálisabb módon.

Ezen a héten innen folytattuk, tovább utazva a kontinensen, két újabb művet vettünk górcső alá Paár Ádámmal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával. Elsőként az Indiánok – Felkelés az őserdőben című akciófilmet vizsgáltuk, amely annyiban kilógott a sorból, hogy története napjainkban játszódik, de az autópályaépítés, mint központi cselekmény évszázadokra visszanyúló konfliktusokat idéz fel. Valamint A misszió című klasszikust is elemezte a történész. A történet kiindulási pontja, hogy a XVIII. században, Dél-Amerika esőerdeinek mélyén Gabriel jezsuita atya missziós állomást rendez be. Munkájában támogatja egy hajdani rabszolgakereskedő, Rodrigo Mendoza, aki szakított korábbi életével és menedéket keres az Amazonas-menti törzsek közösségében, sőt a rendbe is belép.

A következő héten újabb filmekkel a Távol-Keletre utazunk, ebben az adásban azonban egy friss premierrel folytattuk.

Deák Zsuzsi, a Cirko Film munkatársa mesélt a Saját lifttel a pokolba című drámáról. A Daniel Kehlmann által írt és Daniel Brühl rendezte alkotás egyik különlegessége, hogy a rendező ötlete nyomán és közreműködésével írta meg a forgatókönyvet és a szövegkönyvet Kehlmann.

A történet főszereplője Daniel sikeres színész – vagyis Brühl szinte magát alakítja –, aki épp egy szuperprodukció londoni meghallgatására indul Berlinből, de a repülőtérre menet még beugrik kedvenc kocsmájába. Itt megszólítja egy férfi, akiről hamar kiderül, hogy a szomszédja. A Saját lifttel a pokolba egy tragikomikus lélektani film két férfiról. A történet a közöttük kialakuló, egyre feszültebb beszélgetést követi végig, melynek során kibontakozik a néző előtt két élet története.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Francisco Chaves / Wikimedia Commons

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. november 13., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes