„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A víz az úr – Zöldfilmek 1. rész

2/10/2022 12:34

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában olyan alkotásokat vizsgáltunk, amelyek középpontjában a környezetvédelem áll. Szó esett egy száz éves, manipulált dokumentumfilmről és egy delfint szerepeltető családi moziról is.

2022. október 01. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. október 01., szombat 13:30)
28:04
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A műsorból kiderült, hogy bár a téma összeköti a kiválasztott alkotásokat, nehéz lenne azokat összefoglalóan zöldfilmeknek nevezni, hiszen a legkülönfélébb műfajokban kap helyet ma már a fenntarthatóság kérdése – a képregényadaptációtól a szappanoperáig.

Paár Ádám történész, politológus elmondta, a klímaválsággal foglalkozni remélhetőleg már egyre többeknek fontos, de akit eddig nem érintett meg a kérdés, azt a legkönnyebben talán a filmművészeten keresztül lehet elérni, hiszen az észérvek mellett fontos, hogy ezek az alkotások a szívekre hatnak. Az interjúban kitért a Nanuk, az eszkimó című 1922-es dokumentumfilmre, amelyet bár alkotója erősen „irányított”, és olyan jelenetekkel egészített ki, amelyek nem voltak igazak az akkori inuit társadalomra, abból a szempontból fontos szerepet töltött be, hogy rámutatott, van más fontos része is a világnak a jól ismerten kívül.

A beszélgetéssorozatunk első részének egyértelmű főszereplője a víz volt. Elemeztük a Mindenki szereti a bálnákat című romantikus filmet, amely az állatvédelmi alapkonfliktuson keresztül a különböző érdekek összecsapását mutatja be a hidegháború végén.

A ma már klasszikusnak számító Szabadítsátok ki, Willyt! című családi mozi is szóba került, amely a jól bevált kisgyerek-állat barátságot helyezte a középpontba. Valamint Paár Ádám kiemelte olyan alapművek filmes adaptációit is, mint a Moby Dick, illetve Az öreg halász és a tenger.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022. október 1. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!