„Klubrádió
Reggeli gyors

"Abszurd a bántalmazótól várni, hogy feladja magát"

26/10/2021 16:34

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A búcsúcédulát, a katolikus egyház válságát kezelő eszközét hasonlíthatjuk a katolikus egyház a papi gyermekbántalmazási esetekre adott reakcióihoz – véli Perintfalvi Rita. A teológus szerint rendszerszintű problémáról van szó, amely vezethet egyházszakadáshoz, vagy összeomláshoz is.

2021. október 26. Reggeli gyors - részlet 21.10.26. Perintfalvi Rita
12:44
00:00

A Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága és a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia közösen szervezett négynapos konferenciát a pedofília problémájával való szembenézés, a felelősségvállalás és főként a megelőzés szándékával kapcsolatban – írta meg a Vatican News.

A Közép-kelet-európai térség számára tartott varsói konferencián püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők, rendi elöljárók, pszichoterapeuták és más világi szakemberek vettek részt. Köztük felszólalt Tomáš Halík cseh pap és teológus is.

Perintfalvi Rita teológus a Klubrádióban elmondta, hogy Tomáš Halík élesen bírálja az egyes országok katolikus egyházai és a populista kormányok összefonódását, és azt a folyamatot, amelynek következtében az egyház elárulja a saját evangéliumi értékeit. Tulajdonképpen nem a hit a lényeg számukra, hanem a kormányzati propaganda kinyújtott karja. Halík a búcsúcédulák jelenségével hasonlítja össze az egyház abúzusügyekben tanúsított magatartását.

A pedofil eseteket, gyermekbántalmazásokat, különféle abúzusokat elszigetelt esetekként kezelik, más berendezkedésű társadalmak sajátjának tartják az egyház tagjai. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen magatartás vezetett a reformációhoz, de durvább esetben nemcsak egyházszakadáshoz vezethet, az "egyház halála is lehet". Az elmúlt 70 évben közel 330 ezer áldozata lehetett az ilyen bántalmazásoknak. 

"A tettesek nagy része egyáltalán nincs tudatában annak, hogy amit elkövetett, annak milyen traumatizáló, lélekgyilkos hatása lehet. Ennek egyik oka az, hogy az elkövetők egyik típusa nárcisztikus pszichopata, vagy szociopata, akinek nincs bűntudata, nincs tudatában annak, hogy életre szóló traumát okoz a kisgyermeknek" – mondta Perintfalvi. Hozzátette, abszurdum azt várni, hogy majd ők, az elkövetők jelentkeznek emiatt az elöljáróiknál.

Az elkövetőknek spirituális hatalmuk van, amellyel durván visszaélnek, és Perintfalvi szerint azzal az erkölcsiséggel élnek vissza, amelynek hordozója az egyház. Igaz ez egy papra, egy rabbira, egy imámra, akiben a hívek, köztük gyerekek bíznak. Hatalmas felelősségük van.

Magyarországon az áldozatokat az tartja vissza leginkább attól, hogy elmondják a velük történteket, hogy nem bíznak abban, hogy az egyház foglalkozik az esetükkel. Perintfalvi az Amire nincs bocsánat című könyvében tíz áldozat történetét gyűjtötte össze, de összesen 41 hasonló esetről van tudomása.

Szerinte a magyar társadalom nagyon áldozathibáztató, és amíg a kormány nem ratifikálja például az isztembuli egyezményt, addig védtelenek maradnak az emberek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Perintfalvi Ritával
2021.10.26., kedd 8:35
Riporter: Dési János