„Klubrádió
Tudatos.hu

Állati rítusok, állati karantén

26/04/2020 08:51

| Szerző: Klubrádió

A Tudatos.hu-ban ezúttal állatokról volt szó. Adásunk első felében Csányi Vilmos etológus volt telefonos vendégünk, akivel állati és emberi rítusokról beszélgetett Neuman Gábor műsorvezető. A második félórában Hanga Zoltánt, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjét az állatkerti állatok megváltozott viselkedéséről és állatkerti etikettről kérdezte.

2020. április 25. Tudatos.hu (2020. április 25., szombat 14:00)
51:26
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor

 
Csányi Vimos  és 
kutyája Forrás: Facebook 
 

Csányi Vilmos volt a Tudatos.hu szombati adásának első vendége, akivel nem csupán arról beszélgettünk, hogy a kutyák hogyan csapódtak az ember mellé 30 ezer évvel ezelőtt, hanem arról is, hogy hogyan tudnak ma problémamentesen megmaradni mellettünk kedvenceink.

Az etológus szerint kutyánk a rítusokból érzi igazán, hogy szeretjük őket. Reggeli etetés, délutáni séta, közös játék: mind-mind olyan rítusok, amelyek segítenek állatainknak beilleszkedni családunkba. Persze az etológus különös történeteket is elmesélt, amelyek kivételek ugyan az eddig ismert esetek alól, mégis hozzájárulnak az egyetemes állat-ember-összetartozáshoz. Itt van például az ír szetter, aki egy budai villa kerítésén belülről választott ki magának egy gazdát, vagy Csányi Vilmos kutyája, Janka, aki egészen különleges képességekkel rendelkezik.

Adásunk második felében Hanga Zoltánnal megvitattuk, hogy kell-e tartanunk a budapesti állatkertben olyan intézkedésektől, amelyet például a neumünsteri állatkert “lengetett be”: tudniillik hogy az ellátás akadozása esetén bizonyos állatokat más állatokkal lesznek kénytelenek megetetni. Szerencsére nálunk ilyenről szó sincs. Hanga Zoltán elmondta, hogyan dolgoznak most az állatkert munkatársai, melyik állat hogyan reagál arra, hogy jelenleg nincsenek látogatók az állatkertben, illetve tartottunk egy kis állatkerti történelem- és etikettórát is.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Attila.

Tudatos.hu
2020. 04. 25., szombat 14:00
Műsorvezető: Neuman Gábor