„Klubrádió
Reggeli gyors

„Migráns” medve a Mátrában – az erdőben ő a főnök, de az embert elkerüli

21/04/2020 17:13

| Szerző: Klubrádió

Felbukkant egy vagy több medve a Bükki Nemzeti Park területén. Vendég medvék ők, évente párszor átjárnak Szlovákia felől, a zöldhatárral nem foglalkoznak – mondta Bakó Botond, a nemzeti park munkatársa. Az erdőben a medve a főnök, „bárkitől bármit einstandol”, de az embert inkább elkerüli. Medvetámadás évtizedek óta nem volt Magyarországon.

2020. április 21. Reggeli gyors-részlet (2020.04.21. Bakó Botond)
07:25
00:00

Medve van, vagy legalábbis volt – mondta Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A nemzeti park területén nem meglepő módon újra felbukkant egy vagy több medve. Azért mondja, hogy ez nem meglepő, mert Szlovákia felől évente két-három alkalommal átkóricálnak a Bükk vagy a Mátra területére. Műsorvezetőnk erre megjegyezte: akkor ezek „migráns” medvék lehetnek, Bakó Botond szerint inkább kóborlók. A medve egy éjszaka alatt képes akár 50-80 kilométert is legyalogolni, neki a zöldhatár nem jelent sokat. Az viszont biztos, hogy nálunk nem szaporodtak, tehát hozzánk inkább csak vendég medvék jönnek – tette hozzá.

A szlovák Kárpátokban viszonylag sok medve él, miért jönnek? Előfordulhat, hogy megzavarják őket, például egy hajtóvadászat, az erdőkitermelés vagy súlyos viharok. Az is gyakori ok, hogy éhesek, mert ilyenkor a tavaszi időszakban nincsenek még termések, gyümölcsök, amilyen száraz az idő, gombák se nagyon. És bár a medve ragadozó, ilyesmiket is sokat fogyaszt.

Bakó Botond elmondta: a kullancs a legveszélyesebb élőlény az erdeinkben, amely évente akár több halálos balesetet is okozhat. Egy medvét sokkal könnyebb elkerülni, mint a kullancsokat – tette hozzá ironizálva. A medve nem fél az embertől, „az erdőben ő a főnök”, a legnagyobb testű ragadozó a Kárpát-medencében, „bárkitől bármit einstandol”, de ennek ellenére inkább elkerüli az embert. Erről elmesélt egy történetet is: pár éve Lengyelországban rádiós adóval jelöltek meg egy mackót, aki egész Szlovákián úgy haladt végig, hogy senki nem vette észre, Aggteleknél bukkant fel, majd elment Ukrajnába.

Előfordulhat nagy ritkán, például ha felőle fúj a szél, hogy ő se veszi észre az embert. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, ne kezdjünk el visítozni, rohanni és ne nézzünk merőn a szemébe, mert azt fenyegetésnek veszi, hanem szép lassan hátráljunk el. Ha az ember véletlenül a bocsok és az anyamedve közé kerül, akkor megpróbál minket elijeszteni, ilyenkor a kölykök mellől kell óvatosan, gyorsan elhúzódni. De – hangsúlyozta – évtizedek óta nem történt medvetámadás vagy akár ilyen „konfrontatív” találkozás medvével Magyarországon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020.04.21., kedd 08:45
Műsorvezető: Dési János