„Klubrádió
Esti gyors

Állig felfegyverzett katonák az utcákon: „Ezt túltolták”

12/11/2020 21:29

| Szerző: Klubrádió/szg

Miért járőröztek a kijárási tilalom első napján – Karácsony Gergely főpolgármester szavai szerint – talpig fegyverben a terrorelhárítók Budapesten? Ezt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter se tudja, szerinte ebben a helyzetben a közbizalmat kellene erősíteni, és ez a rossz parancsnoki utasítás, amelyet vélhetően a megfelelni akarás vezényelt, alapvetően az ellenkező hatást váltja ki, félelmet gerjeszt.

2020. november 12. Esti gyors / részlet, Juhász Ferenc (20.11.12.)
04:29
00:00

Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán összegezte a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt kijárási tilalom első éjszakáját. Karácsony Gergely a budapestiek fegyelmezettségét dicsérte, azt viszont nem értette, miért járőröztek talpig fegyverben a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai.

Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert kérdeztük, aki azzal kezdte: csalódást fog okozni, mert ő se tudja, miért vezényeltek ki így a TEK-eseket és a katonákat. Sokan okkal háborodnak fel, mert ebben a helyzetben a közbizalmat kellene erősíteni, és ez a rossz parancsnoki utasítás, amelyet vélhetően a megfelelni akarás vezényelt, alapvetően az ellenkező hatást váltja ki, félelmet gerjeszt. Nem tudja, mit gondolt itt a parancsnok, abszolút indokolhatatlan, buta döntést hoztak, kontraproduktív, amit csinálnak – fogalmazott.

Önmagában jogszabályszerű az, hogy a katona belföldi feladatokat is ellásson, adott esetben rendőr mellett fellépjen. Ugyanakkor az nincs szabályozva, hogy miként járhat el civilekkel szemben, tehát jelen helyzetben nem lehet más funkciója, mint hogy vigyázzon a rendőrökre. A katonáknak nincs intézkedési jogosultságuk, a pesti szlengben erre azt mondanák, hogy ezt a parancsnokok „túltolták a dolgot” – fogalmazott a volt miniszter, aki 2002 és 2006 között töltötte be ezt a posztot.

Ha majd lesz vakcina a koronavírus ellen, a szétosztásában kaphat szerepet a hadsereg? – kérdezte műsorvezetőnk. Juhász Ferenc úgy fogalmazott: „ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy persze, ha Szijjártó Péter és más kormánytagok nem használnák a rendőrség és a hadsereg szállítóeszközeit”, akkor azokkal szét lehetne teríteni ezeket a készítményeket, mert ez a fajta logisztikai felkészültsége megvan mindkét szervezetnek.

Hozzátette: ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy árvíz, természeti katasztrófa idején segítenek a katonák, vagy nemzetközi missziókban vesznek részt, „ez is a dolguk”. A társadalom alapvetően azért tiszteli a katonákat, mert ott segítenek, ahol a legnagyobb baj van, de szerinte a legnagyobb baj nem a városok utcáin és a kijárási tilalom betartásával van.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünk illusztráció, az áprilisi kijárási korlátozások idején készült. Fotó: MTI/Mónus Márton

Esti gyors
2020. november 12., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás