„Klubrádió
Kovátsműhely

Amit a kánonról tudni kell

14/07/2021 16:35

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap 5-kor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Kováts Kriszta Vedres Csaba és Fábri Péter Kánon című dalát énekelte el a Titkos írás című albumáról, majd műsorvezetőként először Körtvési Katalinnal, a Kodály Intézet kutatójával, kórusvezetővel, a műsor második felében pedig a Csíkszerda improvizációs kórus karnagyával, Tóth Árpáddal beszélgetett.

2021. július 11. Kovátsműhely (2021. július 11., vasárnap 17:00)
52:03
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

A témaadó dal:


Kováts Kriszta első vendégével, Körtvési Katalin kórusvezetővel, a Kodály Intézet kutatójával sorra vette a tudnivalókat a kánonról, beleértve a keletkezése történetét, és számos más érdekességről is szó esett, például Körtvési pályájáról, de különleges módon ezúttal a műsorvezető-énekes is több mindent elárult a zenei nevelődéséről, gyermekkoráról, lányával való „muzikális” viszonyáról.

Körtvési Katalin, Kováts Kriszta és Tóth Árpád (Fotó: Pályi Márk / Klubrádió)
 

A műsorban ugyancsak elhangzott, hogy annak idején, amikor Kováts Kriszta ezt a dalát fölénekelte, még igen különlegesnek számított, hogy valaki egymaga énekelje valamennyi szólamot; míg az elmúlt másfél év karanténos és online tapasztalatvilága után ez ma már szinte megszokottnak is számíthat.

A műsor második felében Kováts Kriszta Tóth Árpáddal, a Csíkszerda kórus karnagyával közösen is bemutatta a kóruséneklés improvizációs formáját, amely az együttest jellemzi: a Nyári kánon című, egyébként meglepően rég keletkezett, először 1240 körül lejegyzett dalt énekelte el két szólamban: ugyanabban a tónusban, pusztán más tempóban.

Kodály Zoltán Esti dala a Magyar Rádió Gyermekkórusának előadásában:

Tóth Árpád a világ minden táján tanít, szívügye mégis a budapesti Csíkszerda kórus, amelynek elődjét, a Halastót Halas Dórával együtt alapította. A Csíkszerda mindenki előtt nyitva áll, aki énekelni szeretne, nem feltétel az énektudás sem, ahogyan valószínűleg az sem egészséges, hogy akinek gyerekkorában nincsen eleve jó hallása, vagy hamisan énekel, azt nem is fejlesztik zenei neveléssel. Az improvizációs kórus egészen más megközelítésből indul ki, és egyre nagyobb sikernek örvend mind a résztvevők számát tekintve, mind a közönség körében.

Ha a két beszélgetés valamennyi részére kíváncsi, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Kovátsműhely
2021. július 11., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta