„Klubrádió
Klubdélelőtt

Amputáció után se adta fel álmait

27/09/2019 21:00

| Szerző: Klubrádió

Hrutka Róbert, Dr. Kotsis Attiláné és Bitó László is vendégünk volt a Klubdélelőttben. Emlékeztünk Sára Sándorra és beszélgettünk Szvitacs Alexával, egy fantasztikus sportolóval, aki soha nem adja fel, még amputáció után sem.

2019. szeptember 28. Klubdélelőtt (2019. szeptember 28., szombat 09:00)
158:50
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa

Hrutka Róbert
zenész, zeneszerző, a Csönded vagyok Cseh Tamás est zenei vezetője és Ráboczki Janka, Budapest új kulturális színfoltjának, az Újpesti Rendezvénytérnek a szervezője.

Dr. Kotsis Attiláné, a magyar röplabdasport edzőlegendája, a röplabdázás nagyasszonya, a nemzetközi röplabda hírességek csarnokának egyetlen magyar női tagja. Az első női edző, aki több olimpiára vezette ki, majd ott irányította válogatottját. A 92 éves sportember két századfordulón átívelő családtörténete és sportpályafutása alapot szolgál ahhoz, hogy a jelent egybevesse a múlttal.

Mészáros Piroska színésznőnek volt egy év az életében, amikor egyszerre dolgozott call centerben, miközben forgatott a Tömény történelem sorozatban. A színészetet szabadságnak éli meg, de hozzáteszi, a szabadság kiszámíthatatlan. A call center viszont mentőöv.

Bitó László, író, orvoskutató, a Heller Ágnesről szóló Szabadon élni című emlékkönyv egyik szerzője, a filozófus professzor asszony talán legrégebbi barátja.

 
Bitó László
 


Szvitacs Alexa élete egyik percről a másikra változott meg. Szervezetét gyilkos baktérium támadta meg, amputálni kellett a kezét és az összes lábujját. Nem adta fel, műlábujjakkal második para-asztalitenisz versenyén Európa-bajnok lett, ezzel megszerezve a paralimpiai kvótát.

Nyolcvanöt éves korában meghalt Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező. Legismertebb munkái operatőrként: Sodrásban, Tízezer nap, Ítélet, Szindbád, Budapesti mesék. Rendezői munkái közül kiemelkedik a Feldobott kő, 80 huszár, A magyar nők a Gulágon, A vád.

(Címlapi kép: Szvitacs Alexa/Facebook)