„Klubrádió
Esti gyors

Andor László: Várhelyitől „átlényegülést” várnak

1/10/2019 09:58

| Szerző: Klubrádió

Az új biztosjelölt ádáz képviselője volt az orbáni politikának, most azt kellene bizonyítania, hogy a jövőben nem megy szembe az uniós elvekkel, hanem épp azokat védi.

2019. szeptember 30. Esti gyors-részlet/Interjú Andor Lászlóval
05:38
00:00

Várhelyi Olivérnek megvan az az előnye Trócsányi Lászlóval szemben, hogy ő nem volt döntéshozó, hanem csak hivatalnok. Egy karrierdiplomatának nem olvashatják a fejére, hogy miként politizál a kormánya. Így bizonyos esélye van az uniós biztosi posztra. Ám az egyértelműen látható volt, hogy ádázul képviselte, védte az orbáni vonalat, így sokszor kellett ütköznie az uniós érdekekkel, a közösségi politikával. Konfliktusos országból érkezne az Európai Bizottságba.

Andor László volt uniós biztos szerint most az a kérdés, hogy Várhelyi meg tudja-e győzni először Ursula von der Leyent, majd a parlamenti bizottságot, végül az Európai Parlamentet, hogy képes lesz átlényegülni. Azaz egy másik székbe ülve meg tud változni, meggyőződéssel tudja képviselni a közös európai érdekeket, és csakis azokat, elfelejtve Orbán Viktor érdekeit. Nehezíti a helyzetét, hogy az őt meghallgató európai politikusok számára is világos: a magyar karrierdiplomaták jó része kicserélődött, egyre inkább a lojalitás vált a kiválasztás szempontjává.

Ha von der Leyen el is fogadja a személyét, lehet, hogy ugyanúgy jár el, mint Trócsányi esetében, azaz áttolja a döntés felősségét a parlamentre. Andor László szerint egyáltalán nem biztos, hogy az Európai Parlamentben elhiszik, hogy Várhelyi képes erre az „átlényegülésre”, és zöld utat adnak neki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós

Esti Gyors
2019.09.30. 18:00
Riporter: Dési János