„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Anyu, apu már nagyon várja, a gyerek meg retteg tőle

5/12/2019 13:51

| Szerző: Klubrádió

Pirospozsgás az arca, hosszú piros a palástja, hófehér a szakálla, a sapkája végén pedig hatalmas pompon, ő az a jóságos öreg bácsi, aki miatt legalább évente egyszer minden kisgyermek kifényesíti a csizmáját. Mégis szinte mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki gyermekkorában rettegett a Mikulástól, a félelem kiváltó okainak jártunk utána a keddi Ötösben.

2019. december 05. Ötös Bódy Gergővel-részlet/Interjú Tari Annamáriával (19.12.03.)
15:55
00:00
"Néha előfordul, hogy a szülő jobban várja a Mikulást, mint gyermeke" – mondta el szakértőnk Tari Annamária, pszichoterapeuta. Ilyenkor amellett, hogy örömet akar okozni, saját gyermekkori vágyait is kivetíti.

A kicsikben amiatt is keletkezhet félelem, hogy a felnőttek a Mikulás eljöveteléhez a jóságot szabják feltételül, aki rosszul viselkedik, azt pedig ajándék helyett virgácssal fenyegetik.

A másik helytelen megoldás a különböző ünnepségeken kisgyermeket erőszakkal az idegen bácsi ölébe ültetni, esetleg kötelezni arra, hogy még verset is szavaljon.

A gyermekeknek már egészen pici koruktól elkezd fejlődni az arcfelismerő képességük, a csecsemő pár naposan felismeri édesanyját, ezután már állhatatosan fog bámulni arcokat, mire egy éves lesz, meg tudja különböztetni a nőket és férfiakat, megismer érzelmeket, el tudja különíteni a számára rokonszenves embereket. Kialakul egy kép a fejében, hogy számára ki kedves személy vagy ki az, akitől félni kell.

"Hasonlóképpen a bohóc is ijesztő tud lenni, érdemes megvárni azt a kort, amikor már a gyermek fogékony ennek befogadására. Ha valaki nem vallásos, de a gyermeket akár meséken keresztül bevonja ebbe a történetbe, a Mikulás ünnepével kapcsolatban felépít egy pozitív képet, a későbbiekben nem valószínű, hogy ebből nagyobb gond lesz" – hangsúlyozta Tari Annamária.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös/Interjú Tari Annamáriával
2019. december 03., kedd 10.00
riporter-műsorvezető: Bódy Gergely