„Klubrádió
Esti gyors

Apa férfi, közterületen maszkban – Selmeci János jegyzete

13/11/2020 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Az emberek felveszik a maszkot, elfogadják még az értelmetlen korlátozásokat is. Nem rajtunk fog múlni a védekezés sikere.

2020. november 13. Esti gyors-részlet/ Selmeci János jegyzete 2020.11.13.
02:35
00:00

Vajon megérdemli a bizalmat a miniszterelnök, aki fél évig nem volt hajlandó maszkot sem hordani, majd több hónapnyi kamuzás és semmittevés után egyik napról a másikra bezár mindenkit?

Vajon megérdemli a bizalmat a miniszter, aki – miután a kormánya lehetővé teszi, hogy közterületen is kötelezzék az embereket a maszkviselésre – bemegy a tévébe, és maszk nélkül beszél arról, hogy apa férfi, anya pedig nő?

Vajon megérdemli a bizalmat a polgármester, aki miután egy Facebook videóban bejelenti, hogy a kerületében mindenhol kötelező lesz maszkot viselni, ugyanabban a ruhában bemegy egy tévéstúdióba három másik ember mellé szerepelni, természetesen maszk nélkül?

Az említetten kívül négy olyan polgármestert találtam még – ha tovább keresnék, nyilván találnék még sokkal többet is –, aki egy hete még a tévében parádézott, most viszont fontosnak tartja, hogy az üres utcán is maszkban járjon mindenki. Hogy hihetném el nekik, hogy valóban hisznek ebben az intézkedésben, és a korlátozás nem csupán azért született meg, mert nem mernek szembe menni a vélt közhangulattal, vagy éppen a szigor lehetőségét biztosító miniszterelnökkel?

Szerintem felháborító, amikor (maszknélküli) politikusok arról beszélnek a tévéstúdiókban, hogy az emberek nem értenék meg, hogy az utca egyik oldalán kell, a másik oldalán pedig nem kell maszkot viselni, úgyhogy sokkal egyszerűbb mindenhol kötelezővé tenni. Pedig az emberek nem ostobák, meg tudják különböztetni a sorban állást meg tömeget egy olyan utcától, ahol hárman sétálnak.

Azért nem kellett volna hisztérikusan követelni a korlátozásokat – amiknek egy részére a kórházi kapacitások végessége miatt nyilván szükség van –, mert a politikusok már csak olyanok, hogy ha ennyire kérjük tőlük a jogaink korlátozását, akkor ráéreznek az ízére és túltolják, ahogy most is történt. Katonákat küldtek az utcára, betiltották a magányos éjszakai sétát, a törvény szigora azokra is lecsap, akik 501 méterre sétáltatják a kutyájukat az otthonuktól. Senki sem lesz attól vírustagadó, ha felteszi a kérdést, hogy ennek mégis mi értelme van.

Az emberek felveszik a maszkot, betartják a szabályokat, elfogadják még az értelmetlen korlátozásokat is. Nem rajtunk fog múlni a védekezés sikere. A kormányzati döntések hatása is korlátozott, a károk mindenképpen jelentősek lesznek, de talán még lehetne menteni, ami menthető, az egészségügy irányítóin például nagyon is sok múlhat.

Sokkal jobbak lennének az esélyeink, ha a kormányunk nem azzal foglalkozna, hogy ki a férfi meg ki a nő.

Selmeci János jegyzete a 2020. november 13-i Esti gyorsban hangzott el.

Címlapi kép: Orbán Viktor exkluzív interjút ad a TV2 stúdiójában 2020. november 11-én - maszk nélkül.

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás