„Klubrádió
Megbeszéljük...

Arató András: Joga nincs, módja van nem hosszabbítani a Médiahatóságnak

31/07/2020 17:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke a Megbeszéljük csütörtöki adásában mondta el gondolatait az Index-szerkesztőség távozásához kapcsolódóan a Klubrádió frekvenciájáról szóló, nemsokára esedékes döntésről és általában sajtószabadságról, médiapiacról.

2020. július 30. Megbeszéljük / részlet, Arató András (20.07.30.)
15:57
00:00

Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke azt mondta: a Klubrádió következő hét évi létezése (a gazdasági nehézségeket leszámítva) egy állami döntés függvénye. Augusztus 13-a és október 13-a között kell válaszolnia a Médiahatóságnak (NMHH-nak) a rendben beadott hosszabbítási igényre. Itt nem lehet magánszereplők belharcára hivatkozni, mint az Index-ügy kormányzati kommunikációjában, az állami szerv vagy azt mondja, hogy meghosszabbítja a frekvenciahasználati engedélyt, vagy nem. Szerinte nincs joga nem hosszabbítani, módja van. Mintha valaki sétálna a Körúton egy téglával a kezében: módja van fejbe vágni valakit, de joga nincs, büntetés jár érte.

A Klubrádió függetlenségére elsősorban a hallgatók jelentik a garanciát – közölte. Hozzátette: a túlélési gyakorlatok nélkül nem tudna megmaradni a rádió. „A túlélést jórészt annak köszönhetően tudhatjuk magunk mögött, hogy elég hitelesek voltunk, mint műsorkészítők és gazdálkodók is a közönség számára”. Arató András azt mondta: meghatott és büszke amiatt, hogy ez tíz éve sikerül a Klubrádiónak.

Az illiberális rendszerrel kapcsolatban előforduló „demagóg reakció” szerinte, hogy szól a Klubrádió és azt mond, amit akar. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy az ország az Európai Unió tagja és bizonyos eszközök emiatt nem használhatók. Viszont a rádiónak nincsenek kereskedelmi bevételei, miközben a „töredék méretű”, ebben a műfajban utazó szervilis médiának pedig igen. Szerinte formálisan megvannak a liberális demokrácia intézményei, de nem működnek. Ebből az a tanulság – mondta Arató András, hogy „dolgozunk tovább, támogassanak tovább, ha kell, akkor vívjuk ki a hallgatókkal együtt a jogainkat (...), ha ezt nagyobb tömegben meg kell mutatni, akkor mutassuk meg!”

A beszélgetésben kitért az Index majdnem teljes szerkesztőségének felmondására, amely azután következett be, hogy kirúgták a főszerkesztőt, aki „veszélyben” jelzésre állította a portál függetlenségét jelző mutatót. Arató András a többi között azt mondta: rengeteg téma szóba került az Index ügyében az elmúlt napokban, az viszont nem, hogy miként alakult a látogatottság. Normális világban főszerkesztő azért nem felel, hogy a hirdetésszervezőknek milyen szerződéseket sikerül kötniük, csak azért, hogy hányan olvassák a lapot. Az pedig nem valószínű, hogy csökkent volna az Index látogatottsága. Nem normális a reklámpiac, de itt a rádióban se kérné számon a főszerkesztőn, hogy milyen a kereskedelmi bevétel, sőt, lassan már a kereskedőkön se. De ha csökken az érdeklődés a műsorok iránt, akkor sem az az első, hogy „kukába vele” – fogalmazott.

Egy hete néhány kollégánk is elmondta videóüzenetben, mit gondol az Index-ügyről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pexels

Megbeszéljük...
2020. július 30., csütörtök 16:35
Műsorvezető: Bolgár György