„Zajlik
Reggeli gyors

Árrobbanás jöhet a lakáspiacon jövőre

11/10/2024 09:11

| Szerző: Klubrádió

Szeptemberben tovább nőtt a lakásdrágulás üteme: éves összevetésben országosan 6,7 százalékkal, Budapesten 9,1 százalékkal nőttek az árak – közölte az ingatlan.com. A belvárosi kerületekben lévő lakások iránt nőtt meg jelentősen az érdeklődés, ami annak köszönhető, hogy rengeteg befektető keresi a pénzének a helyét a lakáspiacon, hiszen jövőre akár ezermilliárdos pénzeső is hullhat az ingatlanpiacra. Erről beszélt a szakportál vezető gazdasági szakértője a Klubrádiónak.

2024. október 11. Reggeli Gyors - részlet 2024.10.11. Balogh László
11:26
00:00
Balogh László a pénzforrás hátteréről elmondta, egyfelől lejárnak prémium államkötvények, másfelől 300 milliárd forintos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításra számít az állam, mely ebben a szektorban fog landolni, így biztosan újabb árrobbanás előtt állunk.

Ráadásul a kormány tervei szerint jövőre több olyan intézkedésre kerülhet sor a Nemzeti Lakásstratégia 2035 néven kiszivárgott tervezet alapján, amelyek további lendületet adhatnak a lakásvásárlási és lakásépítési kedvnek.

 
ingatlan.com
 

Persze egyes szabályozások, például az Airbnb-s lakásokra vonatkozó szigorítás vagy egy bérletidíj-plafon esetleges bevezetése viszont fékezhetik a befektetők okozta lakásárnövekedést. A szakértő szerint azonban a piacra ömlő bődületes mennyiségű pénz el fogja söpörni a korlátozásokat.

Mindent összevetve 2025-ben legalább 145 ezer adásvétellel számolunk, az éves drágulás üteme pedig jövőre meghaladhatja a 10-15 százalékot. - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.