„Zajlik
A lényeg

Átlépte az izraeli hadsereg a libanoni határt

1/10/2024 09:49

| Szerző: Klubrádió

Magyar idő szerint este kilenckor szárazföldi hadművelet indított Izrael a Hezbollah ellen Dél-Libanonban – tudósít az BBC. Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint célpontjaik közvetlen fenyegetést jelentenek az izraeli közösségekre.

Közleményükben azt írták: a vezérkar és az északi parancsnokság által meghatározott terv szerint járnak el, amelyre az IDF katonái az elmúlt hónapokban kiképzést kaptak. A CNN azt írja, hogy a szárazföldi hadművelet megindítása után a libanoni határ közelében tüzérségi tűz, drónok és helikopterek hangja hallatszott, a libanoni oldalon található első falu irányából pedig több robbanást, füstfelhőt és villanásokat is láttak.

 
 Forrás: Al Jazeera 
 

Izrael azt követően jelentett be a támadást, hogy a BBC helyszíni tudósítója újabb csapásokat hallott Bejrút déli részén. Az izraeli hadsereg korábban a város három területének kiürítésére utasította a lakosokat. Még a támadás előtt a Hezbollah helyettes vezetője azt mondta, hogy a csoport készen áll egy izraeli szárazföldi offenzívára, illetve elhúzódó harcokra készültek fel.

Az izraeli védelmi miniszter már tegnap arról beszélt, hogy hamarosan megkezdődik a Hezbollah elleni háború következő szakasza, és Izrael várhatóan szárazföldi offenzívát is indít Libanon területén. 

A libanoni miniszterelnök szerint országa történelmének „egyik legveszélyesebb szakasza” előtt áll. Nádzsib Mikáti azt mondta, az izraeli légicsapások múlt havi kezdete óta mintegy egymillió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét Libanon-szerte.

2024. október 01. A lényeg-részlet/ Kiss benedek József nemzetbiztonsági szakértő- 2024.10.01.
01:12
00:00

Izrael egy hét alatt felszámolhatja a Hezbollah határmenti állásait, Libanon belső területeire pedig várhatóan nem fog bevonulni a hadsereg - ezt mondta a Klubrádió által megkérdezett nemzetbiztonsági szakértő. Kiss-Benedek József szerint nem csak a Hezbollah, de Irán más, proxi szövetségesei is támadhatják Izraelt. 

 

2024. október 01. A lényeg-részlet/ Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa - 2024.10.01.
01:07
00:00

Az izraeli katonai szakértők régóta győzködik a politikai vezetést, hogy most van lehetőség a Hezbollah felszámolására - erről az Izraelinfo munkatársa beszélt a Reggeli Gyorsban. Székely Róbert kiemelte, hogy a politikusok mind hangsúlyozzák, hogy korlátozott offenzíváról van szó, az egyik cél pedig az, hogy a határ közeléből kitelepített emberek haza tudjanak költözni.

 

(Via Telex/Klubrádió)