„Zajlik
A lényeg

Az Izraeli hadsereg szerint vége a Hezbollah vezetőjének

28/09/2024 11:14

| Szerző: Klubrádió

Izraeli katonai közlés szerint megölték az Iránhoz kötődő terrorszervezet kulcsfiguráját.

Egyértelműen a Hezbollah vezetőjének halálára utaló bejegyzést tett közzé szombat délelőtt az X-en az izraeli hadsereg (IDF): Azt írták, „Haszán Naszrallah nem tudja többé terrorizálni világot”. A BBC is arról számolt be, hogy izraeli katonai közlés szerint megölték az Iránhoz kötődő terrorszervezet kulcsfiguráját. A Hezbollah még nem kommentálta az izraeli bejelentéseket.

A Libanon területéről rendszeresen Izraelt támadó Hezbollah vezetője a Bejrútra mért pénteki izraeli légicsapásban veszthette életét. Az IDF egy mondatos bejegyzése előtti napon, pénteken a szaúd-arábiai al-Arabíja hírcsatorna még azt közölte, Izrael a bombázással nem tudta megölni Naszrallahot.

 
Haszán Naszrallah
Forrás: Wikipédia
 

A siíta iszlamista Hezbollah vezetője a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személye, miközben éveken át nem jelent meg nyilvánosan, tartva egy ellene irányuló izraeli merénylettől. Legutóbb szeptember 19-én, csütörtökön jelent meg a televízióban, ahol Izraelt elítélő és fenyegető beszédet mondott a Hezbollah-tagok csipogóinak felrobbantása után. 

A 64 éves bejrúti születésű Naszrallahnak meghatározó szerepe volt a fegyveres és politikai szervezet kialakításában. Vezetése alatt a Hezbollah a libanoni politikának is meghatározó ereje lett , katonai ereje pedig túlnőtt a libanoni hadseregén. A Hezbollah, amely  Irán közvetlen szövetségese, többek között segített a palesztin Hamász, valamint iraki és jemeni fegyveres csoportok tagjainak kiképzésében, őt magát pedig a teheráni rezsim támogatta, Irán többek közt rakétákkal is ellátta a Hezbollahot, hogy az Izraelt támadhassa.

Miközben az IDF Bejrútban a Hezbollahhoz kötött célpontokat bombázta, több száz embert, köztük civileket megölve, a Hezbollah folyamatosan rakétákkal lövi Izrael területét.