„Támogassa
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

"Az ember számít, nem a státusz”

2/07/2022 06:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Gálvölgyi János vendége a műsor első órájában László Ágnes újságíró volt, aki Szalay Zoltán fotóriporterről mesélt, majd Kincses Károly fotótörténész beszélt a portré történetéről; 11 órától Bóta Gábor színházkritikai rovatát hallhatták, valamint Ámon Heni gasztroblogger ajánlott különleges recepteket.

2024. május 18.
00:00
00:00
Habár a portréfotóval, és az általa kitalált Sajtófotó kiállítással azonosítják a legtöbben Szalay Zoltánt, karrierje kezdetén kistelepülésekre utazva szociofotót készített elsősorban. László Ágnes író, újságíró, a neves fényképész özvegye emlékezett vissza. A vele készült interjúból kiderült, Szalay Zoltán pályájának egy másik izgalmas kalandja volt a hatvanas-hetvenes évek könnyűzenei világának megörökítése. László Ágnes elmesélte annak a legendás portrénak az elkészültének a történetét is, amelyet Szalay Zoltán Latinovits Zoltánról készített. Hozzátette, Szalay Zoltán nagyon szeretett embereket fényképezni, de soha nem érdekelte a státuszuk.

Latinovits Zoltán a híres Szalay-sorozat egyik fotóján
 
Latinovits Zoltán a híres Szalay-sorozat egyik fotóján
Fortepan.hu / Szalay Zoltán
 

A műsor folytatásában Kincses Károly fotótörténész arról mesélt, hogyan jött létre és divatba a portréfotózás. Elmondta, a fényképezés 1839-es feltalálása előtt csak a kivételezetteknek volt egyáltalán képe saját magáról, a rokonairól. Az említett dátum nagy változást hozott, hiszen, ekkortól az átlag polgár is készíttethetett magáról fotót. Hozzátette, abban az időben még híresebb festők is felhagytak a portrékészítéssel, hiszen úgy látták, hogy a fényképnél pontosabbat nem tudnak készíteni.

Címlapi kép: Szalay Zoltán - a felvételt Eifert János készítette

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2022. július 1. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes