„Zajlik
Esti gyors

Balázs Péter: Nem lehet tudni, Orbán blöfföl-e

2/07/2024 08:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Nem lehet tudni, hogy Orbán blöfföl éppen, és azt várja, hogy bevonzza az érdeklődő pártokat, vagy előre megállapodott néhány párttal – véli Balázs Péter.

2024. július 01. Esti gyors - részlet 2024.07.01. Balázs Péter
06:30
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor hivatalosan is átvette a soros EU-elnökséget a következő hat hónapra. A miniszterelnök ma Brüsszelben tárgyalást folytatott a belga kormányfővel. Alexander De Croo a találkozót megelőzően Orbán Viktornak azt üzente: "Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke. Ezzel szemben azt jelenti, hogy neked kell kompromisszumot találni."

"Akkora konfliktusbatyuval érkezik a magyar elnökség: a jelenleg is folyó 7-es cikkely szerinti eljárás, a túlzottdeficit-eljárás, 200 millió eurós büntetés a menekült-üggyel kapcsolatban, felfüggesztett alapok, és még nem mondtam el mindent" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Balázs Péter volt uniós biztos, hozzátéve, eleve konfliktushelyzettel kezdi soros elnökségét egy olyan "renitens miniszterelnök", akitől okkal tartanak. Orbán nagyon sokszor beváltotta ígéretét: bot volt a küllők közt.

Balázs azt is beszédesnek tartotta, hogy míg a 2011-es soros elnökség átvételekor a belga miniszterelnök látogatott Budapestre, és a Parlament kupolatermében ünnepélyes keretek közt adott át Orbánnak egy európai uniós zászlót, most nemcsak Orbánnak kellett Brüsszelbe mennie, hanem az ülés is elmarad, amelyen a magyar miniszterelnök nyitóbeszédét megtarthatta volna. Mindezeket összességében kivételesnek tartja Balázs.

Azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásait megakaszthatja a magyar kormány, Balázs elmondta, ilyen ügyekben nem az elnökség, hanem a tagállamok hozhatnak döntéseket, az elnökség legfeljebb gyorsíthatja, vagy lassíthatja a folyamatokat, a napirendek kialakításával. Szerbia csatlakozását például egészen biztosan napirendre tűzik, míg Ukrajnával nem terveznek foglalkozni. Balázs azonban hangsúlyozta, "hiába Orbán és Vucic hiába barátok, az uniós csatlakozáshoz ennél több kell".

A magyar miniszterelnök által létrehozott Patrióták Európáért nevű szövetséghez a portugál Chega is csatlakozott. Balázs elmondta, nem lehet tudni, hogy Orbán blöfföl éppen, és azt várja, hogy valami történjen, vagy előre megállapodott néhány párttal. Ahhoz, hogy frakciót alapíthassanak, az Európai Parlamentben összesen hét országból kell szövetségest találniuk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Balázs Péterrel
2024.07.01., hétfő 18:35
Riporter: Dési János