„Ki
Megbeszéljük...

Bauer Tamás: Magyarországon nem a korrupció rendszerszintű, hanem a hivatali visszaélés

3/02/2023 19:36

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az Európai Unió hiába várja a Fidesz-kormánytól, hogy lépjen fel a korrupció ellen, hiszen amit ezen a néven illet a nyelv, és Magyarországon rendszerszintű méreteket öltött az valójában a hivatali visszaélés tényállásába tartozik – mondta Bauer Tamás közgazdász. A volt országgyűlési képviselő a Megbeszéljük című műsorban ki is fejtette a két kategória közti különbséget, és azt, hogy mi a fogalmak helyes használatának jelentősége. 

2023. február 03. Megbeszéljük - részlet (2023.02.03.) Bauer Tamás
16:48
00:00

Bár Bauer Tamás egyetért a Transparency International azon jelentésével, amely Magyarországot az Európai Unió legkorruptabb országának értékeli, de a Bauer szerint nem korrupcióban, hanem a hivatali visszaélésekben vagyunk elsők.

A közgazdász abban látja a különbséget, hogy a korrupció során két szereplő van, az egyik, aki korrumpál, vagyis veszteget, a másik pedig, aki elfogadja. Ezzel szemben a hivatali visszaélés, avagy a hűtlen kezelés során az állami tisztviselő úgy írja ki a közbeszerzési pályázatot, hogy csak az az általa kiszemelt kivitelező nyerhesse meg azt, ez pedig egyoldalú üzlet – fejtette ki Bauer. 

Például a Völner-Schadl-ügy leegyszerűsítve egy hagyományos korrupciós ügy: a kamara megvesztegeti a döntéshelyzetben lévő állami tisztviselőt – véli a közgazdász. Amikor viszont egy állami szerv úgy írja ki a versenytárgyalást, hogy az csak a Fidesz által kiszemelt szállítónak kivitelezője legyen jó, akkor az hivatali visszaélés, tette hozzá. Az Unió által is szóvá tett magyarországi egyszereplős közbeszerzések nem a hagyományos korrupciónak, hanem hivatali bűncselekménynek számítanak – nyilatkozta Bauer. 

Amikor pedig az Európai Unió felszólítja Magyarországot, hogy lépjenek fel a korrupció ellen, akkor a magyar kormány készségesen teljesíti ezt, és a "piti" visszaélések elkövetői el is kapják – mondta Bauer. Ugyanakkor a "nagy halak" – akik az Orbáni állam által szervezett visszaéléssorozat fontos szereplői – a korrupciós bűncselekmények tényállását nem valósítják meg, ezért ellenük hiába vár akár az Unió, akár a Transparency International fellépést a kormánytól – véli a volt országgyűlési képviselő. Hozzátette, szerinte ezért nem tette jól a Transparency és a másik két civil szervezet, hogy a kormány által létrehozott bizottságba beszálltak.

Bauer szerint a rendszerszintű hivatali visszaélést akkor lehet felszámolni, ha ezt a rendszert megszüntetjük. Hozzátette, Magyarországon kormányváltás nem lehetséges, csak rendszerdöntés,  mert ez egy olyan cél, aminek az egyik eleme az anyagi természetű hivatali visszaéléseknek a tömeges és fülölről szervezett mivolta. A hallgatók figyelmébe ajánlotta Bokros Lajos pénteki publicisztikáját, amely rávilágít arra, hogy a Fidesz olyan átfogó rendszert alakított ki az országban, aminek nem is a gazdasági, hanem az erkölcsi következményei a legsúlyosabbak és legnehezebben helyrehozhatóak – mondta. 

A korrupciónak megvannak az erkölcsi következményei, de ezt csak egy nagyon mély és fájdalmas változást tudja majd valamikor a jövőben megváltoztatni – zárta Bauer. 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Bauer Tamással
2023. február 03., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György