„Klubrádió
Megbeszéljük...

Békés Márton: Schmidt Mária a legjobb történész

12/07/2019 19:03

| Szerző: Klubrádió

Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója szerint Schmidt Mária a legjobb történész Magyarországon, egyedülálló történelemszemlélete miatt, és szerinte zseniális alkotó is. Beszélt arról is: a kritikával szemben nem híve az erőszaknak, azt pedig kikéri magának, hogy fasiszta vagy bolsevik lenne a könyve.

2019. július 12. Megbeszéljük / részlet, interjú Békés Mártonnal (19.07.12.)
18:25
00:00

Szabó Tibor Benjámin író, szerkesztő szerint „ezek a fiúk már terrorelméletekkel játszanak”, a gondolatkísérletek ekörül forognak. Békés Márton könyvének első része az erőszak szerepéről, használatáról, szükségességéről szól. A filozófiai megalapozása annak, hogy hogy miért nem kell visszaszorítani a társadalomban az erőszakot, sőt, bizonyos keretek között tartva segíteni, hogy a megfelelő csapásirányban törjön ki. Konkrétan verőlegényekről van szó és emberekről, akiket el kell némítani. Békés Márton nem keretlegény, hanem történész, de amikor ezt olvasta, úgy érezte, hogy egy gyerek, aki megtalálta a papa pisztolyát, és fogalma sincs, mivel szórakozik - erről kérdeztük a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatóját.

Békés Márton azt mondta: jól ismeri Szabó Tibor Benjámint, és bár nagyon megtisztelő a recenziója, mert az Athenaeum Kiadó igazgatója nem akárki, úgy gondolja, hogy ezzel az ő könyve ürügyén vizsgálja a Fidesz kultúrpolitikáját, és szerinte „túl van gondolva”, legalábbis az ő szerepe biztosan. Ő a Fidesszel akkor van kapcsolatban, amikor szavaz rá - jelentette ki.

Azt is mondta: Schmidt Máriára felnéz és csodálja, mert szerinte Magyarországon a legjobb történész. Mégpedig azért, mert a szemlélete egyedülálló a történettudományról, holisztikus képe van, áttekintő víziója, történeti szerkezeteket és folyamatokat lát. Erre példa a legutóbbi könyve (Új világ született), amely az elmúlt száz év egészét áttekinti, és azt állítja, hogy az első és a második világháború, valamint a hidegháború ugyanannak a háborús ciklusnak a folyománya. Megoldásokat is lát a múltban, meg rosszat is, amelyet mérlegre tesz, azzal kapcsolatban, hogy a magyarság hogyan élt az elmúlt száz évben. Bolgár György megjegyezte: azt azért más is kitalálta, hogy a két világháború összefügg, hogy az első világháború rosszul lezárt problémáit újították fel a másodikban.

Könyvhét - Budapest
 
Békés Márton, Schmidt Mária
 
Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, Békés Márton történész, a Jobbklikk főszerkesztője és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (b-j) Az első világháború centenáriuma című beszélgetésen, az Ünnepi Könyvhéten, a budapesti Vörösmarty téren 2014. június 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
 
 


Hangsúlyozta: kikéri magának, hogy Szabó Tibor Benjámin bolsevik, Bolgár György pedig (a csütörtöki adásban) fasiszta logikát tulajdonít neki. A könyve nem erről szól, hanem arról, hogy Magyarország gondolatilag lehetőséget kap a belépésre a 21. századba. Azt is mondta: a társadalmat utoljára Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök akarta átalakítani. A fasizmus és a kommunizmus „20. századi modernizációs projekt”, borzasztó bűnökkel, ezektől elhatárolódik. Antonio Gramscit egyébként nagyon tiszteli és a jövő évben valóban tervez írni egy könyvet a kulturális hegemóniáról - tette hozzá.

Békés Márton szerint nagyon nem helyes a kultúrharcnak az az értelmezése, hogy az egyik kultúra harcol a másik ellen, ez rossz ízű és lökdösődést, „írók pogózását” juttatja eszébe. Úgy véli: a legszélesebb értelemben (az Operaháztól a plázákig) vett kultúráról beszélve egy politikai rendszer, „rezsim” akkor tud hatékony befolyást gyakorolni, akkor tudja végrehajtani demokratikus módon a programját, ha kulturálisan megfelelő talapzaton áll. Erre javasolt módszereket, de a Fidesznek és Orbán Viktor miniszterelnöknek nem ad tanácsokat.

Leegyszerűsítés, hogy a kormány csak lop, egyetértett Szabó Tibor Benjáminnal abban, hogy a Fidesz mögött van államelméleti megalapozás, és feltette a kérdést: az ellenzék mögött miért nincs?

Szabó Tibor Benjámin azt írja, hogy ha elolvassák az ő könyvét, akkor Karafiáth Orsolyát megverik. Békés Márton ez ellen tiltakozott, azt hangsúlyozva: a szellemen, a kultúrán nem lehet erőszakot tenni, az nem úgy működik, hogy beverik az író fejét és nem ír többet, mert a gondolatok szabadok, a kérdés az, hogy ki „termeli meg” ezeket a gondolatokat. Ő is megjelenteti egyébként az általa szerkesztett lapban a marxista politológus Kiss Viktor véleményét.

Végül azt mondta: a könyve leginkább arról szól, hogy magunk mögött hagytuk nemcsak az első világháború és a posztkommunizmus, de a neoliberális kurzus ciklusát is, és előtérbe lép az állam, az állami ellenőrzés és visszatérnek a történelem színpadára a kollektívumok, amit üdvözöl. „Újra a történelemben élünk és folynak a harcok” - fogalmazott Békés Márton.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük...
2019. július 12., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György