„Zajlik
Reggeli gyors

Berendelte a szófiai magyar nagykövetet a bolgár külügyminisztérium

23/09/2024 09:40

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A bolgár adóhivatal, a vámhivatal, a belügyminisztérium által végzett ellenőrzések alapján a bolgár fél azt állítja, sem exportról, se importról nincs tudomásuk ezeknek a hivataloknak, amelyek megállapították, hogy jogtalanul hozták hírbe Bulgáriát a gyilkos telekommunikációs eszközökkel – írja a a Fakti bolgár lap.

Berendelte a szófiai magyar nagykövetet a bolgár külügyminisztérium, és a Fakti bolgár lap beszámolója szerint a Libanonba és Szíriába került személyhívók kapcsán ezúttal sem sikerült elsimítani a nézetkülönbségeket. A bolgár adóhivatal, a vámhivatal, a belügyminisztérium által végzett ellenőrzések alapján a bolgár fél azt állítja, sem exportról, se importról nincs tudomásuk ezeknek a hivataloknak, amelyek megállapították, hogy jogtalanul hozták hírbe Bulgáriát a gyilkos telekommunikációs eszközökkel, mert egyetlen ilyen készüléket sem gyártottak az országban. Dimitar Glavchev miniszterelnök is megerősítette: azonkívül, hogy az ezekkel kapcsolatos pénzek átfolytak az országon, Bulgáriának semmi köze a készülékek gyártásához, olyannyira, hogy még meg sem fordultak a személyhívók vagy walkie-talkie-k náluk. A pénzügyi tranzakciót viszont elismerte, de hozzátette, a pénzek transzferálása minden bank elemi szolgáltatásaihoz tartozik.

 
Csipogó maradványok
Fotó: Youtube
 

Kihallgatták a felrobbant csipogókat szállító cég vezetőjét

A magyar hírszerzés kihallgatta a BAC Consulting cég elnök-vezérigazgatóját, Barsony-Arcidiacono Cristianat, aki minden bizonnyal részt vett a Libanonban felrobbant kommunikációs eszközök szállításában – állítja a Palestin Chronical. Került sor erre azok után, hogy tagadta a tajvani Gold Apollo, amely márkajelzés a kritikus készülékeken látható, hogy ő gyártotta volna ezeket a pagereket. Ugyanakkor a magyar Alkotmányvédelmi Hivatal ugyanezt jelentette ki, miszerint ezek a készülékek nem itt készültek, sőt, meg sem fordultak itt. Még maga Orbán Viktor is arról beszélt, hogy az érintett magyar cég nem gyárt nálunk ilyen készülékeket, és semmilyen egyéb, ezzel összefüggésbe hozható működést sem folytat. A BAC vezetőjének az édesanyja, Beatrix viszont elmondta, hogy lánya a titkosszolgálat védelmét élvezi az eset kirobbanását követően. Az AP amerikai hírügynökségnek pedig Cristiana mondta el, hogy a magyar hatóságok biztonságos helyre szállították és arra kérték, kerüljön minden, a témával kapcsolatos kommunikációt. [Szeptember 20-án az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) azt közölte: nem áll titkosszolgálati védelem alatt Bársony-Arcidiacono.]

A LinkedIn-ről kiderült, hogy Kövér Ákossal közös fizikatudományi kutatómunkát végzett a University College London intézményben, hét nyelven beszél és humanitárius munkát végzett Afrikában és Európában is. Nem erősítették meg viszont azt, amit magáról állított Cristiana, hogy a New York-i EarthChild Intézet igazgatósági tagja lett volna. Az Európai Bizottság oktatási és kulturális ügynökségének is dolgozott két évet 23-ig.

Emberek az Emberekért

Az Euronews is beszámolt az Emberek az Emberekért elnevezésű, Iványi Gábor és egyháza, iskolái mellett szolidaritást vállaló tüntetésről, ahol jobbnál jobb művészek léptek fel, hol véleményükkel, hol egy-egy alkotással fejezték ki dühüket és tehetetlenségüket. Kónya Rita több előadóművészt is megszólított – akárcsak Váradi Juli a Klubrádió Hetes Stúdió műsorában. Bródy János az Euronewsnak elmondta: "Minden ember szabadnak születik, és egyenlő méltósága és joga van. Az embereknek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymás iránt testvéri szellemmel kell viseltessenek. De mit tegyünk, ha valakinek elment az esze, és el akarja némítani a lelkiismeretét? Pedig a testvéri szellem Iványi Gáborban és egyházában lakozik".

Emberek az emberekért demonstráció 2024.09.20.
 
Emberek az emberekért demonstráció 2024.09.20.
Fotó: Pálinkás János
 

Túl a tetőzésen

Rengeteg nemzetközi híradásban számoltak be a Duna budapesti tetőzéséről, s legfőképp a Parlament épületét fotózták le, amely csalóka módon úgy fest, mintha a vízben állna. A legfrissebb jelentést a lengyel tv, a TVP adta közre, sok embert megszólítva az utcákon. A Parlament épületét ők sem hagyták ki. Elhangzott: az előrejelzések szerint szerdára 6 méterre süllyed vissza a vízszint a fővárosban, amikor talán meg lehet nyitni a lezárt utakat és a rakpartot.

Rakpart, árvíz
 
Rakpart, árvíz
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

 

Reggeli gyors
2024.09.23., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit