„Zajlik
Reggeli gyors

Beteg a Föld - újabb kutatás, szomorú eredménnyel

14/10/2024 12:31

| Szerző: Klubrádió

Egyre több kritikus bolygóegészségügyi határt lép át a Föld, ezt állapította meg a Potsdami Klímaváltozás Következményeit Kutató Intézet. Ezek között van az üvegházhatású gázkoncentráció növekedése, a biodiverzitás, a Föld nitrogén és foszforháztartásának felborulása, valamint a földhasználat és az ivóvízhelyzet romlása, illetve a levegőszennyezés. Erről beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában a Klímastratégiai Intézet 2050 igazgatója.

2024. október 14. Reggeli gyors - részlet, Bart István 2024.10.14.
06:53
00:00
Arra hívta fel a figyelmet, hogy itt nem  a bolygó kipusztulása fenyeget, hanem az emberek életkörülményei fognak jelentősen romlani. Bolygónk számos alkalommal élt már át kataklizmákat, kisebb és nagyobb tömeges kihalásokat, volt már „hógolyó-bolygóvá” fagyva is, és nőttek már pálmafák is az Antarktiszon korábban.

Ellenben  a ma élő embereket nagyon nehéz helyzetbe hozza, hisz az éghajlatváltozás már most is komoly migrációs nyomást jelent, mely szintén fokozódni fog.

A jelentés szerint a párizsi klímaegyezményben lefektetett másfélfokos felmelegedést 5 éven belül meg fogjuk haladni, ha a dolgok nem változnak, és 2090-re már 2 milliárd ember fog korábban nem tapasztalt, elviselhetetlen és az egészségre halálos kockázatú nyári hőséget kényszerűen megtapasztalni.