„Ki
Világháló

Biden vs. Trump, Sunak vs. Starmer és az Őrök Tanácsán átjutó iráni elnökjelöltek

29/06/2024 10:31

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Választási vitákból idén kijutott Magyarországon, de mi a helyzet az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Iránban? Tévévitákról vagy annak látszó eseményekről szólt a héten a Világháló.

2024. június 28. Világháló (2024. június 28., péntek 15:30)
25:40
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
Így ajánlotta az adást Benda László.

Még soha nem rendeztek Amerikában ilyen hosszú idővel a választások előtt tévévitát – hivatalosan még nem is elnökjelölt Joe Biden és Donald Trump. Talán nem is baj, hiszen mindenki úgy élhette meg, igazolódtak a félelmei, abszolút átjött, hogy a regnáló elnök nincs a fizikai és mentális képességeinek teljesen birtokában, míg a republikánus kihívó soha nem mondott konkrétumokat, állandóan magával foglalkozott és kiszámíthatatlannak tűnt – véli Nagy Gábor, a HVG szakértője.

A másfél órás vita legfontosabb pillanatai a CNN szerint.

Egy hét múlva óriási sürgés-forgás lesz a Westminsterben: leírható, hogy a toryk veszíteni fognak a választásokon, az persze nem mindegy, mennyivel. Rishi Sunak miniszterelnök az utolsó, szerdai tévévitán viszont úgy harcolt, mint akinek nincs vesztenivalója – erről mesélt R. Hahn Veronika, a Népszava londoni tudósítója.

A BBC összefoglalója.

Van persze olyan tévévita is, ami nehezen nevezhető annak, például az iráni, ahol azért rendeznek most választást, mert Ebrahim Raiszi májusban meghalt egy helikopterbalesetben. Az Őrök Tanácsa nevű – hat főpapból és hat iszlám jogtudósból álló szervezet persze jócskán ritkította a fennálló rendszerre veszélyes jelölteket, egy kakukktojást mégis beengedtek a nem is egy, hanem rögtön öt vitára – Krajczár Gyula, külpolitikai újságírót kérdeztük arról, milyen, ha a jelöltek jórészt nagy egyetértésben bólogatnak órákon át.

Iráni elnökválasztás
 
A 6 elnökjelölt, akiket a 80-ból jóváhagyott az Őrök Tanácsa. Fent (b-j): az ultrakonzervatív, egykori nukleáris tárgyaló Szaíd Dzsalili, Mohammed Baker Kalibaf volt teheráni polgármester és a mérsékeltnek számító Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter, alul (b-j): Musztafa Purmohammadi volt belügyminiszter, Amirhosszein Hasemi jelenlegi alelnök és Alireza Zakani teheráni polgármester.
 
l Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Világháló
2024. június 28., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa