„Zajlik
Reggeli gyors

"Bizarr koncepciók mehetnek át vita nélkül"

14/08/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Bár a kormánynak is van szakembergárdája, Erő Zoltán él a gyanúval, hogy úgy mennek át teljesen bizarr koncepciók, hogy ezekben túl sok vita, elemzés nem volt. A főváros főépítészét a Szabadság-szobor talapzatára tervezett kereszt kapcsán kérdeztük.

2024. augusztus 14. Reggeli gyors - részlet 24.08.13. Erő Zoltán
10:01
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, egy nyilvánosságra került látványterv szerint a Citadella több mint 20 milliárd forintba kerülő felújítása során nemcsak a Szabadság-szobor újul meg, hanem a talapzatra egy hatalmas kereszt is kerül. Ennél is érdekesebb az a körülmény, hogy a főváros főépítésze is a hírt közzétevő HVG-től szerzett tudomást a tervről, amelybe nincs beleszólásuk. Erő Zoltán a lapnak azt mondta: semmi szükség az eredeti koncepció megváltoztatása és egy újabb szimbólum elhelyezésére a szimbólumokkal úgyis telezsúfolt területen.

„Valamiért a hatásköri átrendezésekben az, hogy az UNESCO világörökség területe a kormányszervekhez került” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Erő, hozzátéve, hogy ez önmagában nem is volna probléma, sokkal nagyobb gondot jelent az információáramlás hiánya. „Ettől még nyugodtan tájékoztathatnának, meghívhatnának a tervtanácsba, kikérhetnék a véleményünket, de az elmúlt időszak arról szólt, hogy ezekre ne kerüljön sor” – összegzett a szakember.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány illetékesei megkérdezték a Szabadság-szobor alkotója, Kisfaludi Strobl Zsigmond örököseit, és annak dacára döntöttek talapzat átépítése mellett, hogy ők nem helyeselték azt, Erő elmondta, ha valakinek döntenie kell egy ügyben, és kikér más véleményeket, akkor megvan az esélye annak, hogy „kicsit okosabban és körültekintőbben tud dönteni”

„Ebben a kereszt-kérdésben a legnagyobb probléma az, hogy hogyan juthat valaki erre a döntésre úgy, hogy nem kérdezett meg szakembereket” – mondta Erő, amire a műsorvezető, Para-Kovács Imre ironikusan felvetette, ez csak akkor van így, ha valamiféle kompromisszumra van szükség, egy olyan döntéshozó, akinek meggyőződése, hogy ő az abszolút igazság kizárólagos birtokosa, ezt aligha fogja megtenni. „Na igen, csak a használati utasításban meg van írva, hogy ez hova vezet majd” – értett egyet vele a szakember.

És bár a kormánynak van saját szakembergárdája, sőt testülete is, az Országos Építészeti Tervtanács, ebben és a hasonló ügyekben – mint a Rákosrendezőn, a mini-Dubajnak nevezett projekt keretén belül tervezett felhőkarcoló – Erő gyanújának adott hangot: „Ilyenkor nekem az az érzésem, hogy őket sem kérdezik meg”. „Az az érzésem, hogy úgy mennek át teljesen bizarr koncepciók, hogy ezekben túl sok vita, elemzés nincs” – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Erő Zoltánnal
2024.08.14., szerda 8:35
Riporter: Para-Kovács Imre