„Támogassa
Reggeli gyors

Bod: A kamatcsökkentés automatikus folyamat, itthon mégis utasításba adják

13/12/2023 10:04

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A bankok versenyhelyzetben állnak egymással, így ha az infláció mértéke csökken, a kamatokat mindenképp csökkentik, hogy ügyfeleiket megőrizzék – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint Nagy Márton megállapodása a bankszövetséggel inkább a választóknak szól.

2023. december 13. Reggeli gyors - részlet (2023.12.13.) Bod Péter Ákos
05:42
00:00

2024. január 1-jétől az újonnan megkötött szerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke (a THM-re vonatkozólag) az új lakossági, lakáscélú hitelszerződések esetében 7,3 százalékra; az új vállalati hitelek esetében pedig egyszámjegyűre, 9,9 százalékra csökken – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), miután Nagy Márton miniszter (képünkön) a Bankszövetség képviselőivel tárgyalt hétfőn. Ezzel egy idő után a lakossági és a vállalati ügyfeleknek is 10 százalék alatti hitelkamatok válnak elérhetővé – írta meg a 24.hu.

"Kicsit magyaros a hír, mert ha azt nézzük, egy rendes országban, ha apad az infláció mértéke, akkor a kamatszintek is csökkennek. Ez megy úgy itthon, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter megállapodott a bankokkal" – kommentálta a Reggeli gyors szerdai adásában Bod Péter Ákos, hozzátéve, hogy ez egyébként automatikus folyamat, de ez "a felülről érkező utasítás" beleillik a kormány programjába, amelynek fontos része, hogy az emberek jól érezzék magukat, és "a következő választásoknál helyesen szavazzanak". A bankok ugyanis versenyhelyzetben állnak egymással, így a kamatokat mindenképp csökkentik, hogy ügyfeleiket megőrizzék.

A volt jegybankelnök korábban a Klubrádiónak azt mondta, "felszínesen szemlélve valóban úgy néz ki, hogy az infláció jó úton halad, megkésve ugyan, de követi az európai trendet lefele, minden normalizálódni látszik, a dolog azonban nem ilyen egyszerű, időközben a költségvetési helyzet nagyon elromlott".

Ezzel kapcsolatban hozzátette, "az infláció még mindig nem múlt el", az MNB a magas kamatokkal igyekszik féken tartani a túlfűtött gazdaságot és a nyomán jelentkező inflációt. A mindenkori kormányzat célja, hogy a pénz olcsó legyen, a vállalkozók vállalkozzanak, ez a kettő együtt azonban nem szokott működni.

Megismételte korábbi állítását is, mivel a szegény embereknek nincs nagy megtakarításuk, így a tehetősebb emberek pénzét "veszi kölcsön" az állam, azoknak fizeti vissza a kamatot. Ez országos szinten a jövedelmek közti szakadék további növekedését hozza magával.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2023.12.13., szerda 7:36
Riporter: Para-Kovács Imre