„Támogassa
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: A jó célokat sem mindig jó eszközzel éri el a Fidesz

19/07/2021 16:51

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A közmunkarendszer és az adófegyelem megerősítését emelte ki a kormány jó célkitűzései közül. Bod Péter Ákos. A  Magyar Nemzeti bank volt elnöke hozzátette, hogy nem biztos, hogy jó eszközökkel próbálták ezeket kivitelezni.

2021. július 19. Reggeli gyors - részlet 21.07.19. Bod Péter Ákos
09:24
00:00

Ezen a héten azt kértük vendégeiktől, mondják meg, mik azok a kormányzati intézkedések, amiket megtartanának az elmúlt 11 évből? Maradjon az adórendszer, a családtámogatás, a kötelező óvoda, vagy éppen a kerítés?

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti bank volt elnöke számára azért nagyon nehéz a kérdés, mert a kormány sok célkitűzésével egyetért, míg más esetekben a céllal éppúgy problémája van, mint a megvalósításhoz szükséges eszközökkel.

A munkaerőpiac "megmozgatásán" belül a közmunkarendszer megerősítése nem a Fidesz ötlete volt. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy olyanok is bevételhez jussanak, akik kiszorultak a munkaerőpiacról. Hozzátette, a megoldás amilyen módon a kormány kivitelezte a dolgot, már vitatható. A kornstrukcióval álláspontja szerint rengeteg gond van.

Másik pozitívumként az adófegyelem megerősítését emelte ki, melynek részét képezte az áttérés az online számlázásra.

Ezek olyan fejlesztések, amelyeket egy kormányváltás esetén is érdemes megőrizni, és ahol problémás a megvalósítása, ott javítani kell.

 
 
A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter ÁkosFotó: Soós Lajos / MTI
 

A Fidesz-kormányzat hatékonyságával kapcsolatban megjegyezte, hogy a nemzetközi tanulmányokban a magyar kormányzat a sor végére szorult. Ennek okát a "túlcentralizációban" látja. Legalább hatvan éves tapasztalatnak nevezte, hogy a túlzott központosítás valóban sebességet jelent, hatékonyságot nem. Hivatkozott egyúttal Kornai János  Széchenyi-díjas közgazdász kandidátusi A gazdasági vezetés túlzott központosítása című értekezésére (1956). A hatékonyságot Bod szerint az életszínvonalon lehet lemérni. Magyarországon minden gazdasági fejlődés dacára sem javult az életszínvonal. Ez azért lehetséges, mert a társadalomra telepedett rendszer gyorsan dönt, nagyon rossz hatékonysággal.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2021.07.19., hétfő 7:35
Riporter: Szénási Sándor