„Köszönjük,
Reggeli gyors

Bojár: Van közös minimum Magyar Péterrel

4/07/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Három pontban egyetért Magyar Péterrel Bojár Gábor: a haveri kapitalizmus elítélése, az atlanti világhoz tartozó külpolitika és a demokratikus működés visszaállítása. Nem tartja problémának, hogy ezer más dologban nem értenek egyet.

2024. július 04. Reggeli gyors - részlet 24.07.04. Bojár Gábor
14:17
00:00

Bojár Gábor még május elején azt mondta a Klubrádiónak: Magyar Péter sok megszólalásával lehet nem egyetérteni, ő sem ért egyet több dologgal, de az a legalapvetőbb kérdés, hogy segít-e a Fidesz szörnyű rendszerét lebontani, és szerinte nehéz vitatni, hogy segít. A Graphisoft alapítója kedden osztotta meg a Média 1-gyel, hogy pénzt küldött Magyaréknak. Még áprilisban kereste meg Magyar Péter, ő pedig hazafias kötelességének tartotta támogatni a Fidesz leváltására esélyes legerősebb formációt.

„Nem az a hír, hogy adtam pénzt Magyaréknak, hanem, hogy elismertem, mert ezt nem szokták beismerni, és ezt érzem nagy bajnak. Az a vállalkozói körnek, ami Magyarországon létezik, az a része, amely meg is teszi, hogy a társadalmi felelősségvállalásnak ezt a formáját is vállalja, hogy az elveit valló és a hozzá ideológiában közelálló politikai pártokat, civilszervezeteket anyagilag is támogatja, közülük szinte senki nem meri ezt bevallani. Hogy lesz polgári társadalom, vagy demokrácia, ha nem merjük bevallani nyilvánosan saját elveinket, saját politikánkat” – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Bojár, hozzátéve, ő azért vállalja fel, hogy másokat is erre ösztönözzön.

Hangsúlyozta, politikai ügyben szigorúan magánemberként nyilvánul meg, tőzsdén jegyzett vállalatának semmi köze nincs politikai nézetekhez. Ezért is tartja felháborítónak, hogy hírértékkel bír az ő személyes kiállása, amelynek szerinte teljesen magától értetődőnek kéne lennie.

Megismételte korábbi kijelentését Magyar világképe nem áll közel az ő szemléletéhez, mégis benne látja a legnagyobb lehetőséget az Orbán-rendszer leváltására.

Azonban három pontban, közös minimumban egyetértenek:

  • tiszta verseny a gazdasági életben, a vállalkozói működést tönkretevő "haveri kapitalizmus elítélése",
  • az atlanti világhoz közelítő külpolitika oroszbarátság helyett,
  • és a demokrácia visszaépítése.

Adománya egyszeri volt, Bojár az induláshoz segített Magyar Péternek. Úgy véli, egyre kevesebb szüksége lesz ilyen mértékű adományokra. A Tisza támogatási rendszere kiépülni látszik.

Megjegyezte, az általa korábban támogatott Momentumra szavazott az EP-választáson, és sajnálta hogy nem jutottak be, mert szerinte Donáth Anna és Cseh Katalin nagyon szép munkát végeztek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bojár Gáborral
2024.07.04., csütörtök 7:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János