„Köszönjük
Reggeli gyors

Boldogok lennénk, ha kiköpne egy halat az Europa, de erre kicsi az esély - Szabó Norton

18/10/2024 11:13

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kovács Gaby

Még vasárnap is meg lehet látni a Tsuchinshan-ATLAS üstököst. Napnyugtakor érdemes keresni az égbolton, szabad szemmel is látható, ha nincsenek felhők.  Aki jártas az égen a kígyó csillagképben keresse az üstököst.  Ugyan halványodik a látványa, de nem fog pillanatok alatt elsuhanni, hisz ez nem egy hullócsillaggal. Ez egy nap körüli pályán keringő hatalmas égitest, csóvája tízszer nagyobb mint a telihold - mondta a Reggeli gyorsban Szabó Norton csillagász.

2024. október 18. Reggeli gyors - Szabó Norton, csillagász 2024.10.18.
08:29
00:00
Október 18-án, pénteken még magasabbra jut az üstökös a nyugati égen, este 7-kor már 21 fokos magasságba ér. A kométa előreláthatólag 4 magnitúdós fényességű lesz, így az 97 százalékos Hold ellenére is van esély, hogy szabad szemmel is észlelhetjük.

Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este ígérkezik a legjobbnak több szempontból is. Este 7 órakor kitűnően megfigyelhető.

A kométát elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Az üstökös szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Utána, október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. A déli féltekéről észlelő csillagászok hosszú, szabad szemmel is 25 fokos csóvát figyeltek meg a kométa mögött. Október 9-10 között a Naphoz jár majd nagyon közel az égen, október 11-étől pedig az esti égen bukkan fel, ami már az északi féltekei megfigyelőknek, azaz éppen nekünk kedvez.

Szabó Norton beszélt arról is, hogy elindult a NASA szondája, hogy kiderítse, tényleg lakható-e a Jupiter káprázatos holdja, az Europa. Az Europa Clipper október 14-én, 18:06-kor a floridai Kennedy Űrközpontból indult el hatéves utazására, amelynek végén, 2030-ban az űreszköz pályára áll a Jupiter körül. Szabó Norton azt mondja, a következő hat év azzal telik majd, hogy minden műszert átvizsgálnak, kalibrálnak, megnézik,  hogy a valóságban a vákuumban is ugyanúgy működnek e, mint  a Földön a teszek alatt. 

A szonda az Europa jege alatt fog vizsgálódni 9 különböző műszerrel. Vizsgálja majd a hold mágneses terét, a felszínén található molekulákat, képeket készít majd. A nagy felbontású kamerájával olyan képeket is tud majd küldeni, mellyel félméteres részleteket már fel lehet fedezni, így, ha egy íróasztal lenne a Jupiter holdján azt már láthatnánk. Van rajta egy olyan eszköz is, amit arra terveztek, hogy a gejzíreket át tudja ugrani. Az Europán ugyanis a felszín alatti víz gyakran kitör. A tervek szerint a feltörő vizet is analizálja majd.